Wouter Hoeffnagel - 23 januari 2016

Mogelijk ombudsman aangesteld als onderdeel van dataverdrag EU en VS

De Verenigde Staten (VS) stelt voor een ombudsman aan te stellen waar Europese burgers terecht kunnen met klachten over privacy. De ombudsman kan worden opgenomen in het nieuwe verdrag waarover de Europese Unie (EU) en de VS onderhandelen en het ongeldig verklaarde Safe Harbour verdrag moet gaan vervangen.

Dit melden bronnen tegen Reuters. De EU heeft nog niet op het voorstel gereageerd en eerst meer duidelijkheid willen hebben over de mandaten die de ombudsman krijgt. De bronnen melden dat de ombudsman onder andere moet gaan beoordelen of de VS buitensporige hoeveelheden data opvraagt. De ombudsman zou in dienst treden van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De EU en VS onderhandelen al langer over een vervanger voor het Safe Harbour verdrag. Dit verdrag stelde bedrijven voorheen in staat data uit te wisselen tussen de EU en VS, maar werd in oktober 2015 ongeldig verklaard door het Europees Hof van Justitie. Het verdrag zou de veiligheid van gegevens van Europese burgers in de VS onvoldoende waarborgen. Achter de onderhandelingen staat de nodige druk. Europese privacytoezichthouders hebben de EU en VS tot eind januari de tijd gegeven met een vervangend verdrag te komen. De toezichthouders hebben aangekondigd maatregelen te nemen tegen bedrijven die data uitwisselen met de VS indien dit verdrag niet tijdig op tafel ligt.