Wouter Hoeffnagel - 22 januari 2016

Privacywaakhonden overwegingen beperkingen voor uitwisseling van data met VS

Europese privacywaakhonden overwegen beperkingen in te stellen voor het uitwisselen van persoonlijke data tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). Dit met het oog op de wijze waarop de Amerikanen met data van Europeanen omspringen en het tot nu toe ontbreken van een verdrag dat het ongeldig verklaarde Safe Harbour verdrag vervangt.

Dit stellen twee anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters. De discussie over uitwisseling van persoonlijke gegevens van Europeanen met de VS staat op scherp nadat het Europees Hof van Justitie in oktober 2015 het Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde. Dit verdrag vormde voorheen de juridische basis waarop veel bedrijven data uitwisselden met de VS. De EU en VS zijn al twee jaar in onderhandeling over een opvolger voor het verdrag. Deze onderhandelingen zijn in een stroomversnelling terecht gekomen na de uitspraak van het Europees Hof. 

Vervanger voor Safe Harbour verdrag
De privacyorganisaties lieten eerder al weten de EU en VS tot eind januari de tijd te geven om met een vervanger te komen voor het Safe Harbour verdrag. Indien eind januari geen nieuw verdrag op tafel ligt willen de toezichthouders gaan optreden die ondanks het ontbreken van dit verdrag toch data uitwisselen met de VS. Mogelijk krijgen bedrijven die dit doen boetes opgelegd. Het is onduidelijk of er tijdig een nieuw verdrag zal worden afgesloten.

Sinds het ongeldig verklaren van het Safe Harbour verdrag maken bedrijven gebruik van andere juridische constructies om het uitwisselen van persoonsgegevens juridisch te onderbouwen. Het gaat hierbij onder andere om clausules in overeenkomsten met gebruikers om het dataverkeer tussen de EU en VS in stand te houden en contracten die multinationals onderling sluiten over de wijze waarop wordt omgesprongen met Europese data. De privacyorganisaties overwegen het uitwisselen van data via dit soort clausules of afspraken aan banden te leggen, door geen nieuwe goedkeuringen meer willen afgeven voor dergelijke constructies.

Gezamenlijk beleid
De bronnen van Reuters melden overigens dat niet alle Europese privacyorganisaties het beperken van de datastroom naar de VS zien zitten. Op twee februari komt de Article 29 Working Party, waarin Europese privacyorganisaties zich hebben verenigd, bijeen om hun gezamenlijke beleid rond de uitwisselen van Europese data met de VS te bepalen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024