Wouter Hoeffnagel - 22 januari 2016

HR-manager van Google: ‘Laat beoordelen van werknemers over aan collega’s’

HR-manager van Google: ‘Laat beoordelen van werknemers over aan collega’s’ image

Managers zouden het beoordelen van prestaties meer moeten overlaten aan collega’s. Doordat werknemers zichzelf tegenover managers bewust in een positief daglicht proberen te zetten zou het beeld dat leidinggevenden van medewerkers krijgen flink worden beïnvloed. Collega’s maken werknemers in de dagelijkse praktijk mee, en kunnen hierdoor de prestaties van medewerkers beter beoordelen.

Dit stelt Laszlo Bock, senior vice president of People Operations bij Google. Bock deed zijn uitspraken bij een recente toespraak bij Kleiner Perkins Caufield & Byers, waarover Business Insider bericht. “Als je een manager bent hebben je werknemers een incentive om minder waarheidsgetrouw te zijn, aangezien zij in jouw ogen succesvol willen zijn” stelt Bock. “Je beheerst hun salaris, promoties en tot bepaalde hoogte hun zelfvertrouwen.”

Bock legt uit dat dit de reden is dat Google bij het beoordelen van werknemers in belangrijke mate vertrouwd op feedback van medewerkers. In het boek ‘Work Rules!’ meldt Bock dat deze ‘peer feedback’ zelfs een sleutelrol speelt in het beoordelen van personeel. Managers binnen Google selecteren een groep werknemers en vragen hen per collega één positief punt te noemen en één punt dat verbeterd kan worden. Bock stelt dat binnen ieder bedrijf het doel zou moeten zijn een relatie te creëren waarin werknemers een incentive hebben eerlijk te zijn tegenover hun manager.