Wouter Hoeffnagel - 20 januari 2016

Helft van de bedrijfsprocessen en -systemen bevat in 2020 een IoT-element

Ruim de helft van alle nieuwe bedrijfsprocessen en -systemen bevat in 2020 een element van het Internet of Things (IoT). De impact van IoT op zowel het leven van consumenten als de business modellen van bedrijven wordt steeds groter naarmate de kosten dalen van het uitrusten van fysieke objecten met sensoren en het verbinden van objecten met andere apparaten, sensoren of systemen.

Dit voorspelt Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat maar weinig pure IoT-toepassingen zullen ontstaan, maar het in veel gevallen zal gaan om toepassingen waarin elementen van het IoT worden gebruikt. Bedrijfsanalisten en ontwikkelaars van informatiecentrische processen zullen expertise en tools op het gebied van IoT nodig hebben om IoT-aspecten die een rol spelen in hun systemen te kunnen implementeren.

Veel IoT-projecten gaat tijdsplanning overschrijden
Het onderzoeksbureau verwacht tegen 2018 dat drie op de vier IoT-projecten de oorspronkelijke tijdsplanning zal overschrijden, wat ook leidt tot hogere kosten. De kans dat dit gebeurd wordt groter naarmate een project ambitieuzer en complexer is. Gartner verwacht dat in sommige projecten compromissen zullen worden gesloten om de tijdsplanning toch te halen, waardoor wordt ingeleverd op prestaties, beveiliging of integratie in bestaande processen. Dit kan ertoe leiden dat projecten uiteindelijk niet het gewenste resultaat opleveren in een later stadium moeten worden aangepast.

Tot slot verwacht Gartner de opkomst van een zwarte markt rond IoT. Deze markt is onder andere gericht op de verkoop van neppe of gemanipuleerde sensor- en videodata. Gartner verwacht dat de markt een omvang krijgt van ruim 5 miljard dollar. Beveiliging en privacy worden naar verwachting met het oog op de datastromen die door IoT-toepassingen worden gegenereerd dan ook nog meer van belang.