Bedrijven outsourcen vaker en voor minder geld
19-01-2016 | door: Redactie

Bedrijven outsourcen vaker en voor minder geld

Wereldwijd wordt er meer aan IT outsourcing gedaan. In 2015 werden er 1.445 commerciële IT-outsourcingcontracten afgesloten met een jaarlijkse waarde van vijf miljoen dollar of meer. Dat is een stijging van twee procent op jaarbasis. De gemiddelde waarde van de contracten is echter met acht procent gedaald tot 23,7 miljard dollar.

Dit blijkt uit cijfers van ISG Information Services, dat wereldwijd outsourcingcontracten volgt. Het bedrijf merkt op dat IT outsourcing nog steeds toeneemt. "Maar ze betalen minder voor die diensten, waardoor ze nog meer gaan outsourcen," zegt John Keppel, partner en president bij ISG in een verklaring.

Megacontracten stuwen gemiddelde contractwaarde op
In Europa, volgens ISG de grootste outsourcingmarkt ter wereld, steeg de gemiddelde jaarlijkse contractwaarde in het vierde kwartaal van vorig jaar met 17 procent tot 3,9 miljard dollar. Deze stijging is echter vooral veroorzaakt door enkele megacontracten, want op jaarbasis daalt die gemiddelde contractwaarde met acht procent tot 11,7 miljard dollar. Ook werden er zeven procent minder contracten afgesloten, goed voor 601 deals.

Een van de redenen dat de waarde van de contracten daalt is de druk van grote cloudspelers zoals Amazon of Microsoft Azure op de prijs. Ook de gemiddelde duur van contracten krimpt. Die blijft op drie tot vijf jaar, maar is gemiddeld wel 15 procent korter dan drie jaar geleden.

Gemiddelde contractduur stijgt in 2016
Voor 2016 verwacht ISG dat de gemiddelde contractduur groeit, maar in de eerste twee kwartalen met minder dan tien procent. In de tweede helft van volgend jaar kan dat beteren. "Maar we verwachten wel dat de trend van lagere contractwaarden en kortere termijnen zal aanhouden," besluit Keppel.

Bekijk hier de volledige presentatie van ISG.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht