79% van de Nederlandse ondernemers kiest voor website met .nl
19-01-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

79% van de Nederlandse ondernemers kiest voor website met .nl

Maar liefst drie kwart van de Nederlandse ondernemers heeft een website die eindigt op .nl. 4 procent van de Nederlandse ondernemers geeft aan dat hun belangrijkste bedrijfswebsite eindigt op de extensie .nl. Van de ondernemers die van plan zijn een domeinnaam te registreren, geeft 79 procent aan voorkeur te hebben voor een .nl-extensie.

Dat blijkt uit onderzoek van MediaTest in opdracht van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het aantal domeinnaamextensies is in de afgelopen jaren wereldwijd sterk toegenomen, maar dit is in de voorkeuren van ondernemers niet terug te zien. Ondernemers die niet voor een .nl-domeinnaam gekozen hebben, gebruiken meestal een .com-webadres (19%), doorgaans voor internationale toepassingen. Slechts een klein deel (7%) van de Nederlandse ondernemers kiest voor een andere extensie dan .nl of .com. Denk hierbij aan extensies als .info, .eu of .nu.

Zakelijk gebruik
De domeinextensie .nl wordt door de meerderheid van de ondernemers gezien als het meest aansprekend voor zakelijk gebruik. Een website eindigend op. nl associeert men met ‘serieus’, ‘vertrouwd’, ‘veilig’, ‘lokaal’, ‘bekend’ en ‘fun’. De .com-extensie wordt vooral gezien als een grootzakelijk domein met een groot (internationaal) bereik.

Bij het kiezen van een zakelijke domeinnaam blijken drie aspecten van belang te zijn voor ondernemers:

  • De vindbaarheid van de domeinnaam (88%)
  • Het gemak waarmee een domeinnaam kan worden onthouden (88%) 
  • Dat de domeinnaam een serieus en zakelijk imago weergeeft (81%).

Startende bedrijven vinden dit ook de belangrijkste aspecten, maar kiezen relatief vaker voor een domeinnaam die leuk of amusant is (48%). Startende ondernemers hebben in vergelijking met gevestigde ondernemers veel moeite met het vinden van een goede domeinnaam. 41 procent van de starters geeft aan hier moeite mee te hebben.

Belang website neemt toe
Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat .nl de voorkeur van ondernemend Nederland geniet. Ook komt naar voren dat de meerderheid van de ondernemers (57%) verwacht dat het belang van een goede website zal blijven toenemen. 41 procent denkt dat dit gelijk zal blijven en slechts 2 procent verwacht dat het belang in de toekomst af zal nemen. Een kwart van de Nederlandse ondernemers vindt een zakelijke website onmisbaar. 46 procent zegt dat de zakelijke website weliswaar niet onmisbaar, maar wel belangrijk is. Voor slechts 5 procent speelt een website nauwelijks een rol.

Hoewel een zakelijke website belangrijk wordt gevonden, zijn er wel degelijk ondernemers die aangeven dat zij overwegen één van hun websites te vervangen door andere online media. Bijvoorbeeld door een pagina op social media (38%) of door een app (36%).

Terug naar nieuws overzicht