Bijna 9 op de 10 ICT-afdelingen wil two-factor authenticatie gaan inzetten
19-01-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Bijna 9 op de 10 ICT-afdelingen wil two-factor authenticatie gaan inzetten

ICT-afdelingen gaan de beveiligingsuitdaging van flexibel en mobiel werken het hoofd bieden door een beroep te doen op een extra stap in het inlogproces. 86% wil gebruikmaken van two-factor authenticatie om veilige toegang te bieden tot applicaties in de cloud.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek onder 900 ICT-beslissers door Gemalto, leverancier van digitale beveiligingsoplossingen. Volgens de Global Authentication and Identity Access Management Index hanteert slechts 38 procent van de ICT-afdelingen op dit moment two-factor authenticatie voor alle gebruikers. Verwacht wordt dat dit de komende twee jaar stijgt tot ruim de helft van alle gebruikers (51%).

Toegang van externe gebruikers
Een extra stap bij het inloggen wordt op dit moment vooral gebruikt om de toegang van externe gebruikers tot bedrijfsbronnen te beveiligen. Meer dan de helft van alle ICT-afdelingen (57%) zegt hiervoor reeds two-factor authenticatie te hanteren. Hieruit blijkt het gevarieerde gebruik van deze technologie. Vrijwel alle respondenten (92%) beveiligen minimaal één applicatie met behulp van two-factor authenticatie. Cloud applicaties, internetportalen en VPN’s vormen de drie meest beschermde toepassingen.

Daarnaast wordt two-factor authenticatie vaak ingezet als oplossing voor problemen rond het beheer van aanmeldingsgegevens. 91 procent van de ICT-afdelingen wil dit oplossen door gebruik te maken van cloud diensten en centraal beheer van two-factor authenticatie van de hele organisatie. Hierdoor kunnen zij uniforme beleidsregels toepassen en tegelijkertijd toegang tot diverse applicaties stroomlijnen. De mogelijkheid om applicaties aan te bieden vanuit de cloud is voor 90 procent van de ICT-afdelingen de belangrijkste overweging voor een sterke authenticatieoplossing.

‘Mobility en cloud vormen een grote uitdaging’
“Een opgefriste aanpak voor toegangsbeheer is vandaag de dag een vereiste”, stelt Dirk Geeraerts, identity and data protection expert bij Gemalto. “Mobility en cloud, gecombineerd met een hoge securitydreiging en kostenbesparing, vormen een grote uitdaging. Als antwoord hierop is sterke authenticatie en toegangsbeheer, zoals two-factor authenticatie, een logische eerste stap. Voor het centraal beheer van two-factor authenticatie speelt cloud een cruciale rol. Er is geen excuus meer om achter de feiten aan te lopen, want cloud authenticatie is binnen vijf minuten up en running.”

Terug naar nieuws overzicht
Security