Wouter Hoeffnagel - 15 januari 2016

35 miljoen euro voor aanleg van glasvezel in buitengebieden Noord-Brabant

Het Breedbandfonds, onderdeel van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), leent 35 miljoen euro aan de Maatschappij voor Breedband in Brabant. Het geld wordt ingezet voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Brabant.

Mabib gaat 35.000 adressen in Brabant op het glasvezelnetwerk aansluiten. Het bedrijf voldoet als enige aanvrager aan alle voorwaarden uit het Investeringsreglement van het Breedbandfonds. De financiering is toegekend onder voorwaarde dat de Europese Commissie na toetsing van de staatssteunregels goedkeuring verleent voor de lening. Ook moeten betrokken partijen (Mabib en BOM) binnen zes maanden tot een financieringsovereenkomst komen.

Economische groei en werkgelegenheid
In haar Digitale Agenda 2013-2020 stelt de Provincie Noord-Brabant dat de beschikbaarheid van breedband belangrijk is voor de economische groei en de werkgelegenheid. Daarnaast heeft breedband een wezenlijke bijdrage levert aan een leefbaar en vitaal platteland. De provincie heeft daarom in 2014 het Breedbandfonds opgericht.

Het fonds heeft als doel de aanleg van breedband in de ‘resterende witte gebieden’ in Brabant mogelijk te maken. Het gaat dan om huishoudens en bedrijven in de buitengebieden. Met de toegekende financiering wil Mabib nagenoeg alle resterende witte adressen in Brabant van breedbandverbindingen voorzien. Provincie, BOM en betrokken partijen (zoals leveranciers van breedbandverbindingen) gaan de komende periode in gesprek om een plan van aanpak te maken voor bedrijventerreinen die nu nog niet zijn voorzien van breedband.