De Wondere Wereld van IT: Overname
15-01-2016 | door: Blog
Deel dit artikel:

De Wondere Wereld van IT: Overname

Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. Elke keer als je het Financiële Dagblad openslaat, wordt er weer een overname door kabelbedrijf Altice aangekondigd. Uiteraard voorzien van de meest splendide betogen over synergie en bijbehorende aandeelhouderswaarde die gecreëerd zou moeten gaan worden.

Het zal u als IT-kenner waarschijnlijk net zo min verwonderen als mijzelf: nergens wordt er gerept over de benodigde integratie en bijbehorende investeringen. En het is naar mijn idee met name de IT-integratie, inclusief het netwerk, die juist een van de grootste uitdagingen is om de beloofde synergie en aandeelhouderswaarde te creëren. Ik kan niet voorkomen dat ik Altice soms een beetje zie als een Duitser in Scheveningen die een kuil aan het graven is en maar door blijft graven. Daar kom je dus niet meer uit.

Überhaupt zie ik in het overgrote deel van business cases bij fusies en overnames nauwelijks aandacht voor IT-integratie, terwijl deze vaak cruciaal is. En terwijl een dergelijke integratie in de wereld van IT bij een fusie of overname een van de moeilijkste uitdagingen die je als CIO kan krijgen. Het valt altijd tegen, loopt altijd uit en kent hogere kosten.

Maar misschien wel het moeilijkste om te managen zijn de verwachtingen bij de business. Hoe kan het toch dat het integreren van applicaties duurder is dan de oorspronkelijke bouw van de applicatie? Hoe kan het toch dat de migratie op zoveel vlakken misloopt? En hoe kan het toch dat we het ene systeem niet gewoon uitzetten en het andere aan? Dit is precies waarom IT een vak is. Het eenvoudige antwoord op deze vragen is: omdat dit nu eenmaal niet zo eenvoudig werkt!

Ik gebruik in dit soort discussies dan altijd een mooi citaat: “God created the world in 6 days, because he did not have an installed base.” Greenfield beginnen is eenvoudig, je hebt geen afhankelijkheden en geen complexiteit. Het is veel moeilijker om iets in elkaar te schuiven dan in ‘splendid isolation’ te bouwen. Het is natuurlijk veel lastiger om te verbouwen als de winkel open moet zijn. En ook al creëer je wel wat meer begrip met deze antwoorden, het blijft toch een van de lastigste maar ook mooiste uitdaging die een CIO kan krijgen.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

Terug naar nieuws overzicht