Veel commissarissen en toezichthouders verdienen nog geen 30 euro per uur
15-01-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Veel commissarissen en toezichthouders verdienen nog geen 30 euro per uur

De meeste commissarissen en toezichthouders worden onderbetaald. Het aantal uren dat men besteedt staat in geen verhouding tot de vergoeding. Een uurloon van nog geen 30 euro is eerder regel dan uitzondering.

Dit stelt de NCD, de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, op basis van een beloningsonderzoek dat in samenwerking met de Human Capital Group is uitgevoerd. De beloningen lopen nogal uiteen. Enerzijds gebaseerd op de grootte van de organisatie waar men commissaris of toezichthouder is, anderzijds op de sector. In cultuur, onderwijs, bouw of zorg zijn de beloningen vastgelegd. Dat wil niet zeggen dat in de meer commerciële sector de beloningen hoger zijn. Het topsegment is klein. Meer dan 90% van de commissarissen en toezichthouders zijn actief in kleine bedrijven, waar het effect van hun beslissingen er niet minder om is.

De toenemende complexiteit van het vak vraagt om steeds meer inzet van de commissaris en toezichthouder. De veranderende rol, die steeds meer begint te lijken op een One-tier aanpak, eist een grotere tijdsbesteding. Als je adequate mensen wilt aantrekken, moet hier toch een goede beloning tegenover staan. Deze beloning moet volgens de NCD in ieder geval in verhouding staan tot de beloning die de bedrijfstop, de directie of RvB ook krijgt. Of, zoals een Commissaris opmerkte: “Als adviseur van de RvC verdien je een veelvoud, terwijl wij de beslissingen moeten nemen.”

Terug naar nieuws overzicht