Wouter Hoeffnagel - 15 januari 2016

Wikipedia bestaat 15 jaar

Het is vandaag exact vijftien jaar geleden dat Jimmy Wales en Larry Sanger met een online encyclopedie begonnen die mensen zelf konden aanvullen.

Wikipedia was oorspronkelijk een encyclopedie geschreven en gecontroleerd door experts. Maar dat proces zorgde er voor dat maar weinig artikelen werden toegevoegd. Het publiek zelf laten bijdragen en corrigeren bleek een veel betere methode om de encyclopedie uit te bouwen.

7.000 nieuwe artikelen per dag
Intussen verwelkomt de site zo'n zevenduizend nieuwe artikelen per dag (alle versies samen opgeteld) en gebeuren er 15.000 bewerkingen per uur. In het Engels zijn er vandaag iets meer dan vijf miljoen artikelen, met gemiddeld 796 nieuwe stukken per dag. Die leveren maar liefst 7.394.780.814 pageviews per maand op, of 430 miljoen unieke bezoekers.

De Franstalige versie van Wikipedia volgde al in maart 2001 en telt vandaag 1,714.000 artikels. Daarmee is het de vijfde grootste versie van Wikipedia, goed voor 21.865.000 unieke bezoekers per maand.

1,8 miljoen Nederlandse artikelen
De Nederlandstalige versie doet het nog beter. Deze ontstond op 19 juni 2001. Deze editie telt vandaag 1,8 miljoen artikelen waar er elke dag ongeveer 143 stukken bijkomen. Daarmee haalt de site 155.590.386 pageviews per maand onder het Nederlandstalige publiek. Daarmee is de Nederlandse editie de vierde grootste na die in het Engels, Zweeds, en Duits.

Het succes maar ook de achilleshiel van Wikipedia is het feit dat iedereen pagina's kan bewerken waarbij moderatoren een oogje in het zeil houden. Zo heeft de site al meermaals aangetoond dat het merendeel van de artikelen kwalitatieve betrouwbare informatie bevat en is het altijd mogelijk om eerdere versies terug op te roepen als blijkt dat iemand info heeft verwijderd of foutief heeft toegevoegd.

Continu proces
Het blijft echter een continu proces. Zo heeft de site zich de afgelopen jaren herhaaldelijk gewapend tegen bedrijven of personen die stiekem ongewenste passages willen schrappen of 'verbeteren'. Een Belgisch voorbeeld is de pagina van N-VA politicus Pol Van Den Driessche die in 2014 werd betrapt nadat hij zelf zijn eigen pagina positiever maakte. Maar ook bij de moderatoren loopt het soms fout. 

Ondanks die akkefietjes is Wikipedia op vijftien jaar tijd uitgegroeid tot de referentie voor correcte informatie over vrijwel elk onderwerp. Dit zonder dat de site ook maar één advertentie toont. Met uitzondering van de oproep van Jimmy Wales om af en toe wat geld te storten om hun servers te onderhouden.

In samenwerking met Datanews