Wouter Hoeffnagel - 14 januari 2016

Hacker claimt hoofd Amerikaanse inlichtingendiensten te hebben gehackt

Een hacker stelt James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, te hebben gehackt. De aanvallers zegt ingebroken te hebben op onder andere het persoonlijke e-mailaccount en de huistelefoon van Clapper.

Dit meldt Motherboard. De hack wordt bevestigd door een woordvoerder van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Inmiddels zouden maatregelen zijn genomen waardoor de hacker niet langer toegang heeft tot het e-mailaccount en de huistelefoon van Clapper.

Overzicht van telefoongesprekken
De hacker zegt een overzicht in handen te hebben van telefoongesprekken die Clapper met zijn huistelefoon heeft gevoerd. Ook wist hij inkomende telefoongesprekken die bedoeld waren voor Clapper door te verbinden met een Amerikaanse organisatie die de rechten van Palestijnen verdedigd. Daarnaast meldt de aanvaller toegang te hebben gehad tot het e-mails van de vrouw van Clapper.

De hack zou zijn gepleegd door de hacker die vorig jaar ook al het persoonlijke e-mailaccount van John Brennan, hoofd van de CIA, heeft gekraakt. Dit deed de aanvaller door zich tegenover de klantenservice van de internetprovider Verizon AOL voor te doen als Brennan. De hacker wist de klantenservice te overtuigen het wachtwoord van Brennan’s e-mailaccount voor hem te wijzigen. Het is onduidelijke hoe de hacker in het geval van Clapper te werk is gegaan.