Arbeidsmobiliteit en aantal vacatures in Nederland stijgt
14-01-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Arbeidsmobiliteit en aantal vacatures in Nederland stijgt

Het vertrouwen van de Nederlandse professional in de arbeidsmarkt is toegenomen. Dit zorgt voor een hogere arbeidsmobiliteit en een stijging van 9% in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit de European Job Index van Robert Walters. De toegenomen arbeidsmobiliteit is vooral goed zichtbaar in accounting en finance. In deze sector werden 11% meer functies aangeboden dan een jaar geleden, en 10% meer dan in Q3 2014. Er was vooral vraag naar specialisten op het gebied van business control en informatiemanagementsystemen. Aangezien bedrijven kostenbewust blijven komen deze stijgingen vooral voort uit vervangingen binnen het personeelsbestand, en in minder mate uit het creëren van nieuwe functies.

6% meer IT-vacatures
Na een periode met gedwongen ontslagen binnen banken en financiële dienstverlening was er een daling van 22% in vacatures in deze sector. Een steeds grotere rol van automatisering binnen banken heeft ondertussen geleid tot een stijging van 6% in IT-vacatures vergeleken met voorgaand kwartaal, met name om nieuwe technologieplatforms en innovaties in online retail banken te ondersteunen.

“Vanaf de tweede helft van 2014 hebben we in Nederland een levendiger banenmarkt gezien, een gevolg van meer vertrouwen bij kandidaten. Na een aantal jaren zonder al te veel beweging gaan professionals nu op zoek naar nieuwe mogelijkheden, en wie dat nu doet, heeft meer keuze. In de bancaire sector blijft men echter nog voorzichtig en kostenbewust, en we zien de focus verschuiven naar online dienstverlening, wat weer zorgt voor een actievere IT-arbeidsmarkt”, zegt Rob Vermaak, Managing Director Robert Walters Benelux.

Bedrijven investeren weer
Nu de internationale economische situatie verbetert, is het aantal aangeboden logistieke functies ten opzichte van vorig jaar met 43% gestegen en ten opzichte van het vorige kwartaal met 7%. Dit wordt met name aangejaagd door meer exportactiviteiten in Nederland. Ook het aantal aangeboden secretariële en ondersteunende functies stijgt. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal aangeboden functies binnen deze vakgebieden met 33% gestegen. In het afgelopen kwartaal bedroeg deze stijging 11%. Dit toont aan dat bedrijven na een lange periode van kostenbesparingen nu weer beginnen met investeren.

Rob Vermaak vervolgt: “We zien vraag naar professionals op alle niveaus. Dit is een positief signaal voor 2015. Economische ontwikkelingen zoals de dalende olieprijs en de lagere inflatie zorgen indirect voor meer geld in de portemonnee. Dit is goed voor het consumentenvertrouwen. We denken dat dit voor meer beweging op de arbeidsmarkt zal gaan zorgen, en we verwachten dan ook meer vraag naar vaste functies, na een jaar waarin we vooral groei in functies op uitzend- en interimbasis hebben gezien.”

Terug naar nieuws overzicht