Wouter Hoeffnagel - 14 januari 2016

Ondernemers geven het kabinet een 5,8

In woelige tijden waarderen ondernemers een kabinet dat standhoudt. Waar ondernemers twee jaar terug nog vernietigend waren in hun oordeel over het kabinet met rapportcijfer van 4,9, wist het kabinet vorig jaar al een mager zesje (5,6) te behalen. Weer een jaar later begint de overlevingskunst van de coalitie enige bewondering op te roepen: 'Uiteindelijk redt het zich iedere keer weer uit een benarde situatie'. De beloning: het kabinet scoort gemiddeld een 5,8 bij ondernemers.

Dat blijkt uit de Forum Nieuwsjaarsenquête van 2016 van VNO-NCW. De meest populaire minister is ook dit jaar weer de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. Ondernemers waarderen hem met een 7,1. Minister-president Rutte stijgt naar een 6,4 maar wordt daarbij gepasseerd door Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert die dit jaar een 6,5 krijgt. Lodewijk Asscher is één van de weinige ministers die een slechter rapportcijfer krijgt dan vorig jaar: hij daalt van een 5,9 naar een 5,5. Nieuwkomer Ard van der Steur doet het ietsje beter dan zijn voorganger. Waar Opstelten vorig jaar een 5,2 kreeg moet Van der Steur het doen met een 5,5. Hekkensluiter is wederom Ronald Plasterk die als enige onder de vijf blijft.

Ontevreden over regeldruk
Een dikke onvoldoende krijgt het kabinet dit jaar voor het verminderen van de bureaucratie en regeldruk. Maar liefst 88 procent is daar (zeer) ontevreden over, wat meer is dan vorig jaar. Ook voor de aanpak van de hoge belastingdruk krijgt het kabinet de handen niet op elkaar, al zijn ondernemers iets minder negatief dan vorig jaar. Het meest tevreden zijn ondernemers als het gaat om het stimuleren van de buitenlandse handel. En de koers van ontwikkelingssamenwerking 'gericht op samenwerking van Nederlandse bedrijfsleven en ontwikkelingslanden'.

Zo'n 40 procent van de ondernemers zou op dit moment op de VVD stemmen, ten opzichte van 25 procent twee jaar geleden. Een flinke verbetering ten opzichte van de peiling van twee jaar terug (25 procent). VNO-NCW merkt op dat de grootste ondernemerspartij wel eens betere tijden heeft gekend. Opvallend is dat het CDA weer terug is als de tweede ondernemerspartij, een positie die de afgelopen jaren was overgenomen door D66. Zo'n 11 procent van de ondernemers die bij de vorige Kamerverkiezingen op de VVD stemde zou nu voor het CDA kiezen. Nog eens 10 procent van dezelfde VVD-stemmers zou het niet weten op dit moment.

Zorgen over vreemdelingenhaat
Een van de grootste uitdagingen voor de politiek van het afgelopen en het komende jaar is hoe om te gaan met de vluchtelingenproblematiek. Ondernemers zijn matig te spreken over de manier waarop het kabinet op dit terrein opereert. De groeiende vreemdelingenhaat blijkt veel ondernemers zorgen te baren. Er is te weinig tegengas tegen extreem rechts, vinden zij. Wel stellen veel ondernemers respect te hebben voor de aanpak van staatssecretaris Klaas Dijkhoff die 'doet wat hij kan'.

Uiteindelijk moet de oplossing uit Europa komen, stellen ondernemers. Over die Europese aanpak zijn veel ondernemers echter somber. Waar zo'n 54 procent zich ontevreden toont over de aanpak van het Nederlandse kabinet, is maar liefst 78 procent dat over de aanpak van de Europese Unie als geheel. 'De EU drijft jammerlijk uiteen op de golven van nationale ressentimenten', vreest één van de ondernemers. Veel ondernemers zien het beter bewaken van de buitengrenzen als noodzakelijke stap.