Wouter Hoeffnagel - 13 januari 2016

Werven en behouden van toptalent wordt uitdagender

Het werven en behouden van talentvolle professionals wordt voor Nederlandse bedrijven in 2016 een stuk uitdagender. De herstellende economie en toenemende vraag naar specialisten maakt kandidaten meer bewust van hun eigen marktwaarde. De stijgende vraag naar begaafde professionals leidt tot een situatie waarin toptalenten slechts kort op de markt zullen zijn. Zij krijgen sneller contracten aangeboden en hebben vaker dan voorheen meerdere opties.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Salary Survey van wervingsadviesbureau Robert Walters. Zorgen over baanzekerheid noopten professionals eerder nog tot voorzichtigheid. Deze zorgen verdwijnen echter dankzij de opkrabbelende economie steeds meer naar de achtergrond. “In alle sectoren zullen professionals de voordelen gaan wegen van het veranderen van baan, zowel met het oog op hun carrière als op de werk-privébalans”, meldt Robert Walters in het rapport over Nederland.

Toenemende mobiliteit
De toegenomen mobiliteit van professionals plaatst Nederlandse bedrijven voor nieuwe uitdagingen. Zij moeten er volgens Rob Vermaak, managing director Benelux Robert Walters, niet alleen een ‘snel en foutloos’ recruitmentproces op nahouden, maar ook unieke manieren vinden om hun organisatie aan kandidaten te verkopen. Eén op de drie Nederlandse professionals zou emigratie overwegen voor betere carrièrekansen.

Nederlandse bedrijven moeten volgens het rapport zwaarder inzetten op studie en ontwikkeling, de werk-privébalans en flexibiliteit om talentvolle werknemers binnen te halen en te behouden. Als direct gevolg hiervan zal de vraag naar HR-professionals die het recruitmentproces kunnen versterken de komende jaren een vlucht nemen.

Interimmarkt blijft stabiel
Uit het onderzoek blijkt verder dat de interimmarkt stabiel zal blijven en het aantal vaste aanstellingen zal toenemen. Andere ontwikkelingen in 2016 zijn gelieerd aan nieuwe wet- en regelgeving. Zo blijven met name specialisten in risk & compliance en belastingaccountants met kennis van nieuwe wetgeving in trek.