Wouter Hoeffnagel - 07 januari 2016

Voormalig ICT-manager SVB overweegt aanklacht tegen Zembla

Joop Groen, voormalig interim-programmadirecteur van een grootschalig ICT-project bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), overweegt aangifte te doen tegen Zembla. Dit TV-programma beweerde in een uitzending uit september 2015 dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling, aangezien Groen zou worden betaald door de ontwikkelaar van het systeem Capgemini. Groen stelt dat zijn naam hierdoor onterecht is geschaad, iets waar hij zowel privé als zakelijk last van stelt te hebben.

Dit meldt Computable. Zembla meldde in de uitzending ‘De Spaghetticode’ van 2 september 2015 dat de toenmalig SVB-manager die het project heeft begeleid betaald werd door Capgemini. Aangezien Capgemini het systeem in kwestie ontwikkelde zou hierdoor sprake zijn geweest van belangenverstrengeling. Onafhankelijk forensisch onderzoek van Integis stelt echter dat er geen sprake was van belangenverstrengeling.

Groen beroep zich op dit onderzoek en eist rectificatie van Zembla. Hierover gaan Groen en redacteuren van Zembla vermoedelijk nog deze maand in gesprek. Mocht dit gesprek geen bevredigende uitkomst krijgen overweegt Groen naar de Raad voor de Journalistiek te stappen en uiteindelijk desnoods naar de rechter. Groen is ook boos dat Zembla niets heeft gedaan met uitgebreide documentatie en toelichting die hij over het ICT-project heeft verstrekt. Daarnaast zou hij ook context hebben gegeven aan beweringen van anonieme bronnen, die Groen suggestief noemt. Ook deze context zou niet terug gekomen zijn in de uitzending van Zembla.