Wouter Hoeffnagel - 06 januari 2016

Nederlandse privacy-actiegroep stapt naar Europees Hof

De privacy-actiegroep ‘Burgers tegen Plasterk’ stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De actiegroep wil dat Nederlandse inlichtingendiensten stoppen met het gebruik van data die door de NSA is verzameld.

Dit meldt BNR. De actiegroep verzocht het Europees Hof in 2014 zich te mogen voegen bij een procedure van Big Brother Watch, een Britse actiegroep die wil dat de Britse overheid stopt met het aftappen van internetverkeer. De Europees Hof heeft 5 januari 2016 besloten Burgers tegen Plasterk in deze procedure toe te laten. In deze zaak wordt nu dus ook het gebruik van NSA data door de AIVD en MIVD behandeld.

Illegale afluisterpraktijken
In 2013 werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA ook in Nederland op illegale wijze burgers en bedrijven heeft afgeluisterd. Deze data zou door de NSA deels zijn doorgegeven aan de AIVD en MIVD. De actiegroep Burgers tegen Plasterk stelt dat de inlichtingendiensten hierdoor gebruik maken van illegale data en willen dat de diensten hiermee stoppen.

De actiegroep wordt bijgestaan door advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Alberdingk Thijm noemt de beslissing van het Europees Hof om Burgers tegen Plasterk toe te laten in de zaak van Big Brother Watch tegenover BNR speciaal. “Als je een schending van de mensenrechten wilt aankaarten bij dit Europees Hof, is de kans heel klein dat het lukt. 94 procent van de gevallen die daar worden aangekaart, worden direct afgewezen”, aldus de advocaat.

Hoge Raad
Zaken kunnen alleen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens worden gebracht indien alle andere beschikbare juridische middelen zijn uitgeput. In Nederland betekent dit dat een zaak tot bij de Hoge Raad moet worden uitgevochten. De zaak van Burgers tegen Plasterk ligt op dit moment bij het gerechtshof van Den Haag. Nu de actiegroep zich aansluit bij de zaak van Big Brother Watch kan de gang naar de Hoge Raad mogelijk in zijn geheel worden overgeslagen. Uitspraken van het Europees Hof zijn bindend voor de Nederlandse rechter.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024