Redactie - 05 januari 2016

Gemeente onderhoudt storageomgeving proactief

Gemeente Breda zocht naar een nieuwe toekomstvaste storageomgeving. PQR adviseerde over storage en backupoplossingen en deed een aanbieding op basis van HP 3PAR en HP ProActive Support. De storageomgeving van Gemeente Breda wordt nu twee keer per jaar geanalyseerd en storingen worden automatisch gemeld. De omgeving is 99,99% van de tijd beschikbaar en levert zonder onderbrekingen de beste prestaties.

Breda is met meer dan 180 duizend inwoners de negende grootste gemeente van Nederland. De oppervlakte van Breda is relatief groot: 129 km2. De Gemeente Breda bestaat uit de stad Breda en de omringende dorpen Bavel, Ulvenhout, Prinsenbeek, Teteringen en Effen. Eén van de taken van Gemeente Breda is het toegankelijk maken van informatie over de stad voor bestuurders, burgers, ondernemers en de gemeentelijke afdelingen. Dit kan informatie zijn in de vorm van statistische gegevens of informatie als resultaat van gericht onderzoek. Bij de Gemeente Breda werken 1.800 mensen. “Voor de Gemeente Breda is het belangrijk dat de storageomgeving altijd beschikbaar is, zodat we continuïteit naar medewerkers en inwoners kunnen garanderen”, legt de Gemeente Breda uit.

PQR als adviseur
Omdat fabrikant A een oplossing kan hebben die een betere invulling geeft dan fabrikant B of andersom, ging de Gemeente Breda in eerste instantie op zoek naar een partner die voor meerdere merken gecertificeerd is. De keuze viel op PQR. Gerson Talla, Informatiebeheerder bij Gemeente Breda: “Wij verwachten van PQR een actieve rol om ons continu te adviseren over de best passende oplossingen voor onze organisatie, in overeenstemming met onze behoeften en het aanbod op de markt. De oplossing, per functionaliteit, moet ook passen binnen onze certificeringseisen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de omgeving altijd up-to-date en beschikbaar is. Voor al deze zaken hebben wij contact met één vast PQR contactpersoon.”

Niet één storageoplossing voor alles
Gemeente Breda schreef een aanbesteding uit waarbij zij zeer specifiek waren omtrent hun wensen met betrekking tot hun storageomgeving. Talla: “Ons beeld van storage is dat er niet één storageoplossing is voor alles, maar dat per functionaliteit een andere oplossing gekozen moet kunnen worden. Een VDI omgeving vraagt andere performance en stelt andere eisen dan een storageomgeving voor back-up. Een gevirtualiseerd serverpark vraagt weer andere functionaliteit van de storageomgeving. Daarom willen wij flexibel zijn in de keuze van onze toekomstige oplossingen.”

PQR heeft een HP-storageoplossing aangeboden op basis van HP 3PAR-systemen inclusief HP ProActive Support. De HP 3PAR-systemen zijn schaalbare storageoplossingen. HP ProActive Support is speciaal ontworpen voor gevirtualiseerde en geconvergeerde IT-omgevingen en biedt IT ondersteuning op afstand. Deze dienstverlening maakt optimaal gebruik van automatisering, het levert proactieve diensten en rapportages en reactief deskundig support om problemen snel en effectief op te lossen.

“Deze oplossing voldoet aan onze wensen”, legt Talla uit. “De storageomgeving wordt nu proactief benaderd en de afhandeling van storingen wordt geautomatiseerd. Ieder half jaar vindt er een analyse van de firmware en preventief onderhoud plaats. De in het contract opgenomen hardware- en softwarecomponenten worden daarbij geïnventariseerd en gecontroleerd. Hierop krijgen wij van ons vaste contactpersoon advies over de bestaande situatie en bekijken we of de firmware nog voldoet of dat er een upgrade nodig is. Als dat laatste het geval is, ontvangen wij advies over het preventief vervangen van de hardware en over de manieren waarop de configuratie verbeterd kan worden. Denk daarbij aan een nieuwe versie van software waarnaar wij zouden moeten upgraden om weer een toekomstvaste storageomgeving te hebben. PQR heeft de juiste oplossing aangeboden.”

Altijd de beste prestaties
Het resultaat is een storageomgeving die 99,99% beschikbaar is en zonder onderbreking van bedrijfsprocessen de beste prestaties levert. “PQR heeft onze nieuwe storageomgeving geïmplementeerd. Twee keer per jaar wordt de omgeving onder de loep genomen en vindt er op basis van deze bevindingen strategisch overleg plaats. Zo zorgen wij ervoor dat onze omgeving altijd aan onze eisen en wensen voldoet en altijd bereikbaar is. Met PQR en HP slagen wij er in om de continuïteit naar medewerkers en burgers van de Gemeente Breda te garanderen. PQR ondersteunt en adviseert ons in dit traject en kan als het nodig is uitbreidingen voor onze bestaande oplossingen leveren.”

Gekozen techniek

  • HP 3PAR
  • HP ProActive Support