Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2016

Kabinet ziet af van maatregelen tegen versleuteling

Het kabinet wil de versleuteling van data niet inperken. Het eisen van achterdeuren in het software is dan ook van de baan. Een dergelijke achterdeur kan worden gebruikt om ondanks zware encryptie toch toegang te kunnen krijgen door versleutelde data. Zo’n achterdeur kan echter ook worden misbruikt door cybercriminelen.

Dit blijkt uit het kabinetsstandpunt over encryptie die minister Van der Steur van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van der Steur wijst op het belang van encryptie om persoonsgegevens en bedrijfsgevoelige informatie te beschermen. Daarnaast wijst de minister echter ook op de impact van versleuteling op het werk van inlichtingendiensten. Doordat ook criminelen de mogelijkheid hebben data te versleutelen wordt het werk van inlichtingendiensten moeilijker gemaakt.

De minister ziet echter geen mogelijkheid het gebruik van encryptie in te perken zonder hiermee ook de beveiliging van digitale systemen en veiligheid van data aan te tasten. Het kabinet heeft dan ook geen plannen het aanbrengen van achterdeuren in software te verplichten. Ook wil het kabinet het gebruik van encryptie niet inperken. Bits of Freedom, een organisatie die zich in zet voor digitale burgerrechten, heeft al laten weten tevreden te zijn met het huidige standpunt van het kabinet.