Wouter Hoeffnagel - 03 januari 2016

KPN ziet dataverbruik van klanten verdubbelen in 2015

KPN meldt dat het mobiele dataverbruik van haar klanten in 2015 is verdubbeld ten opzichte van 2014. Gemiddelde gebruikte klanten 1,3 GB aan data per maand. In 2014 was dit nog 620 MB.

De oorzaak van de stijging is volgens KPN meerledig. “Enerzijds gebruiken we steeds vaker smartphones met grotere en betere schermen en betere camera’s die steeds sneller worden: de zogenoemde 6S-generatie. Ook het gebruik is veranderd, met name de mogelijkheid om korte video’s en muziek te streamen op de smartphone is mateloos populair”, aldus Jacob Groote, directeur Mobiele Netwerken.

Weinig belemmeringen
“Tegelijkertijd ervaren klanten nauwelijks belemmeringen, omdat we een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben dat het mogelijk maakt dat diensten vrijwel altijd en overal uitstekend functioneren. En begin dit jaar verdubbelde KPN de databundels zodat klanten nog meer gebruik kunnen maken van mobiele data”, aldus Groote. KPN verwacht dat het mobiele dataverbruik de komende jaren verder zal toenemen.

Het piekmoment lag dit jaar weer de jaarwisseling. Het dataverkeer lag op dit moment zo’n 40% hoger dan op een normale dag.