Neelie Kroes: 'Nederland behoort in 2016 tot de Europese top 3 van startup landen'
30-12-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Neelie Kroes: 'Nederland behoort in 2016 tot de Europese top 3 van startup landen'

Nederland treedt in 2016 toe tot de Europese top 3 van startup landen. Dit hoopt voormalig Eurocommissaris en ambassadeur van StartupDelta Neelie Kroes. Nederland staat dit jaar op de vierde positie op de ranglijst met landen met startups.

Dit zegt Kroes tegenover de techredactie van NOS. Kroes hoopt dat het belastingklimaat voor startups in Nederland verder wordt verbeterd, wat ons land een aantrekkelijkere vestigingsplaats moet maken voor startups. Daarnaast wordt ook gewerkt aan betere regels over intellectueel eigendom.

Spionage is het één na oudste beroep ter wereld
Kroes gaat in het interview ook in op de aftapwet, waarop techbedrijven veel kritiek hebben. Kroes wijst erop dat spionage het één na oudste beroep ter wereld is en stelt dat onderscheid moet worden gemaakt tussen maatregelen die nodig zijn en maatregelen die te ver gaan. Kroes stelt dat hierin soms wordt doorgeslagen, maar wil geen concrete voorbeelden noemen van punten waar de Nederlandse overheid te ver gaat. “Wat ik probeer te zeggen is: het is veel ingewikkelder problematiek dan alleen maar zeggen: ik ben een groot voorstander van privacy en dus mag er helemaal niks”, aldus Kroes.

De ambassadeur van StartupDelta wijst daarnaast op de grote hoeveelheid nieuwe bedrijfsformules waar in Europa op dit moment wordt gewerkt. Kroes stelt ervan overtuigd te zijn dat er in Europa hard wordt gewerkt aan de volgende Google. Als we kijken naar Nederland stelt Kroes dat vooral op het gebied van life science veel ontwikkelingen zijn. Zo wordt hier gewerkt aan start-ups waarvan Kroes verwacht dat zij over een tijd meer dan een miljard euro waard zijn. Als voorbeelden noemt de ambassadeur Dezima Pharma (ontwikkelt een veelbelovende cholesterolverlager) en Elastic (houdt zich bezig met big data).

Interview
Het volledige interview van de NOS met Neelie Kroes is hier te vinden. 

 

Terug naar nieuws overzicht
Security