VMware biedt flexibiliteit en controle in hybride omgeving
31-12-2015 | door: Teus Molenaar

VMware biedt flexibiliteit en controle in hybride omgeving

Met vSphere zijn al vele virtual machines (VM’s) en workloads heen en weer geschoven binnen een datacenter, afhankelijk van behoefte en beschikbare resources. VMware heeft dit nu uitgebreid met een public cloud, genaamd vCloud Air. “Met vCloud Air beschikt een organisatie naadloos over een uitbreidbaar datacenter. Het maakt niet uit waar processing of opslag plaatsvindt”, stelt Boudewijn Aelbers, Senior Manager System Engineers  Benelux van VMware.

Aelbers was aanwezig op de jaarlijkse VMworld 2015 dat in Barcelona plaatsvond. “Op de eerste dag was er heel even wat rumoer over de overname van Dell, maar al snel praatten de bezoekers over de nieuwe oplossingen die wij hebben gelanceerd. Vooral vCloud Air kon zich in veel belangstelling verheugen.” Hij gaat er graag dieper op in. “Binnen het datacenter zijn de mensen van de IT-afdeling inmiddels wel gewend aan virtualisatie. We hebben op dat vlak de snelheid en flexibiliteit verhoogd, maar de business verlangt naar nog meer mogelijkheden om snel te kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden of een aangepaste bedrijfsvisie. Ondernemingen willen hun klanten persoonlijker benaderen op grond van de gegevens die ze hebben over hen. Ze willen hun producten en/of diensten sneller naar de markt brengen. Dat betekent dat de IT-afdeling moet kunnen beschikken over flexibele processorkracht, opslag en netwerkcapaciteit. Vanwege de efficiëntie hebben organisaties vaak hun huidige capaciteit al optimaal ingezet en moeten ze bij extra vraag die nieuwe capaciteit buiten het eigen datacenter zoeken, in de cloud”, vertelt Aelbers.

Hij komt met het voorbeeld van een testomgeving. Die vereist als gebruikelijk tijdelijk extra automatiseringspower. “De testen zijn al ingericht; alleen wil je ze dan ergens in de cloud uitvoeren. Dat kan mooi met vCloud Air, want alle storage- en netwerkdefinities die je al had opgesteld, blijven gewoon in tact. Die verhuizen mee met de workloads. Je kunt testen in de cloud en de productie gewoon in eigen huis houden. Geen enkel probleem.”

One Cloud

Geen enkele (grote) organisatie wil zich verbinden aan slechts één clouddienstverlener. De wereld is hybride. “Dat zijn wij ons goed bewust”, zegt Aelbers. “Niet alles zal zich in de vCloud afspelen. En dat is ook logisch vanuit het standpunt van onze klanten. Ze zullen allicht ook iets onderbrengen bij Amazon of Azure, ze zullen diensten betrekken van bijvoorbeeld Salesforce.com. Klanten willen echter wel deze omgevingen op een eenduidige manier beheren. Daarvoor heeft VMware een cloudmanagementplatform in het portfolio.” Aelbers vervolgt:  “Het gaat erom dat je vanuit één console al die verschillende technologieën van de meerdere cloudplatforms kunt aansturen. Het maakt ons niks uit of er wordt gewerkt met OpenStack, met Docker containers of dat er zelfontwikkelde applicaties in een cloud draaien. Alles is aan te sturen binnen ons cloud management platform.” VMware spreekt in dit verband van de One Cloud-strategie: hoe divers het (cloud)landschap ook is; een beheerder moet alles als één geheel kunnen aansturen. Met deze strategie beoogt de onderneming flexibiliteit, automatisering en business alignment te bieden aan organisaties.

Geen nee

“Met flexibiliteit bedoelen we dat een IT-afdeling geen nee hoeft te zeggen als de business met een wens komt”, licht Aelbers toe. “Daarbij hebben we speciale nadruk gelegd op de beveiliging van applicaties en datastromen. Die beveiliging kunnen we ook bieden in de OpenStack-wereld.” Er zijn al klanten, zo vertelt hij, die de DevTest-omgeving in de vCloud Air hebben draaien. “Er zijn drie grote user cases voor het gebruik van vCloud Air en ons management platform”, gaat Aelbers verder. “Als eerste een eenvoudige manier om bij projecten de ontwikkel- en/of testomgeving uit te breiden. Dan gaat het dus om de capaciteit. De tweede use case is disaster recovery as a service. Voorheen werd dat altijd opgelost met een twin-datacenter. De twee spiegelden elkaar voortdurend en in het geval de een uitvalt, kun je meteen beschikken over de tweelingomgeving. Dat is met onze oplossing niet nodig. Wij kunnen de volledige omgeving abstraheren; alles is latent aanwezig en in geval van een calamiteit is een betreffende dienst meteen beschikbaar.” Hij wijst erop dat dit veel goedkoper is dan twee datacenters volledig in te richten. “Als je een brandverzekering afsluit, los je dat toch ook niet op door een tweede huis te bouwen? “

Digital transformation

Veel organisaties zijn bezig hun bedrijfsprocessen te digitaliseren. Mobiliteit is vaak een wens van de organisatie. “Hier bieden wij het platform om business alignment te bieden: we maken het mogelijk kosteneffectief bijvoorbeeld een mobiele applicatie te ontwikkelen en die naar Google Play of Microsoft Store te brengen; of naar een eigen appstore. Zo kunnen organisaties snel inspelen op marktontwikkelingen of evenementen die zich voordoen. De IT-afdeling maakt het mogelijk dat de business aan het roer staat. Daarbij spelen snelheid, kosten en controle de belangrijkste rollen.”

Garantie

 “Wij kunnen garanderen dat data in onze Europese datacenters staan en niet plotseling elders in de wereld worden ondergebracht omdat dat op enig moment goedkoper zou zijn”, beweert Aelbers. “Onze klanten hebben het recht om te controleren of we data of applicaties niet naar ergens anders hebben verhuisd. Deze garantie is dan ook zeer geruststellend voor klanten die 100% zekerheid willen hebben betreft waar hun data zich exact bevindt.“

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud