Redactie - 31 december 2015

NetApp levert regie datamanagement in hybride model

NetApp staat al lange tijd bekend om zijn FAS storage systemen die op het datamanagement systeem Data OnTap draaien. Door de release van het cDOT besturingssysteem grid architectuur, de zelf ontwikkelde Flash portfolio en een paar strategische acquisities is volgens de Amerikaanse leverancier de positie verder versterkt in de markt van software en systemen om data te managen en op te slaan. “Deze ontwikkelingen vragen nogal wat van onze partners en ze zien dat ze hiermee veel meer kansen bij hun klanten krijgen. Wij helpen ze om die te grijpen”, zegt Robert-Jan Dullaart, channel sales manager Benelux bij NetApp.

Cloud computing heeft veel invloed op de strategie van NetApp. “We zien nu de opkomst van de hyperscalers als Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en IBM SoftLayer. Die enorme datahotels waarin veel, vooral grote, bedrijven een deel van hun gegevens en soms ook applicaties onderbrengen”, legt Dullaart uit. “Maar vrijwel geen enkele organisatie brengt alles onder bij één van die leveranciers van cloudinfrastructuur. We zien dat bedrijven bijna altijd kiezen voor een hybride model. Een deel van de automatisering speelt zich af in het eigen datacenter, een deel bij een service provider, en weer een ander deel bij een cloud hyperscaler. NetApp biedt met haar oplossingen voor datamanagement een zeer sterke oplossing voor dit hybride model.”

Hyperscalers

“Onze partners leveren vijfentachtig procent van onze datamanagement systemen”, stelt Dullaart. “Dat betekent dat wij er alles aan doen om samen met hen onze cloudstrategie en datamanagement goed te doorgronden. Met name komt aan de orde wat de opkomst van de hyperscalers betekent voor de markt waarop resellers opereren. En samen met NetApp formuleren zij een antwoord. De partners zien dat zij hun klanten kunnen helpen bij het zetten van een succesvolle eerste stap richting de cloud of in ieder geval een infrastructuur leveren die cloud-ready is. Dan ga je samen met de klant bepalen wat de waarde is van hun data en hoe zij die waarde het beste kunnen borgen, of die waarde zelfs vermeerderen”, aldus Dullaart.

Veel training

Hij voegt er overigens aan toe dat niet alleen samen met de partners kennis wordt verworven. Ook de eigen medewerkers zijn bijgeschoold. “Ook voor ons betekent de nieuwe strategie met bijbehorend portfolio een andere marktbenadering. Het gaat meer om oplossingen.”

De partners krijgen een compleet aanbod aan trainingen aangeboden: zowel technische trainingen, als wel kennisoverdracht voor verkoop en/of marketing. “Ik moet zeggen dat er veel belangstelling is bij onze partners om de trainingen te volgen.”

Dirigent

NetApp heeft de afgelopen jaren veel overnames gedaan om zijn portfolio uit te breiden en een totaaloplossing te kunnen bieden aan organisaties. De strategie is te omschrijven als van collection naar connection. De opslagapparatuur waarmee NetApp groot is geworden, was gericht op het verzamelen van data (collection) en het eenvoudig ontsluiten ervan. Nu levert NetApp de regie over data die verspreid zijn over diverse cloudleveranciers en het eigen datacenter; dit is het eerder genoemde hybride cloudmodel dat organisaties nu hanteren. Daarbij lopen ze het risico dat gegevens niet eenvoudig met elkaar te koppelen zijn, omdat diverse cloudleveranciers verschillende datamodellen hanteren.

NetApp biedt volgens Dullaart de oplossing om de data toch met elkaar te verbinden (connection) en die oplossing stelt organisaties in staat dirigent te zijn en biedt de orkestratielaag. Onder andere met het nieuwe besturingssysteem (Clustered Data ONTAP) dat is ontwikkeld.  

Maar bijvoorbeeld ook met AltaVault, de cloud geïntegreerde storage appliance van NetApp die het mogelijk maakt back-ups te maken naar zowel public als private clouds ongeacht het type storage infrastructuur dat een organisatie heeft staan. “Het gaat ons erom dat organisaties op een veilige, efficiënte en betrouwbare manier back-ups naar de cloud kunnen maken”, stelt Dullaart.

Warschau

Op het hoofdkantoor in het Californische Sunnyvale werken zo’n vierduizend ontwikkelaars. NetApp heeft de naam een hardware bedrijf te zijn, maar eigenlijk ligt de nadruk nu – met storage as a service – steeds meer op software. Op zoek naar oplossingen. “Flash is bijvoorbeeld niets meer of minder dan een ander mediatype waarvan iedereen verwacht dat het snel is en dus ideaal voor databases en het versnellen applicaties. Uiteindelijk gaat het niet zozeer alleen om flash – zoals bij veel startups op dit vlak – maar om de totaaloplossing, waarvan deze vorm van opslag onderdeel uitmaakt”, licht Dullaart toe.

Kunnen we nog veel meer verwachten dan van NetApp? “Tijdens de jongste partnerbijeenkomst in Warschau bleek dat onze partners ingenomen zijn met deze nieuwe strategie van NetApp. Zij hebben nu veel meer mogelijkheden om hun klanten verder te brengen als het gaat om datamanagement in de cloud”, aldus Dullaart.

Door: Teus Molenaar