Wouter Hoeffnagel - 17 december 2015

Het aantal telewerkers in Nederland stijgt

Bij bijna driekwart (74%) van de Nederlandse bedrijven met tien of meer medewerkers hebben werknemers vanuit huis, onderweg of op andere locaties toegang tot ICT-systemen van hun bedrijf. Vorig jaar lag het percentage nog op 69%.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral in de ICT-sector en specialistische zakelijke dienstverlening wordt veel gebruik gemaakt van telewerken. Negen op de tien bedrijven in deze sectoren biedt werknemers vanaf andere locaties toegang tot ICT-systemen. In andere sectoren is dit aandeel aanzienlijk kleiner. Ter vergelijking: in de horeca komt telewerken bij minder dan vier op de tien bedrijven voor. Grote bedrijven met meer dan 250 werknemers bieden vrijwel altijd telewerkmogelijkheden (96%). In iedere sector ligt het percentage onder deze groep bedrijven boven de 90%.

Hoogopgeleide telewerken vaker
15% van alle Nederlandse werknemers telewerkt minimaal een halve dag per week. Meer mannen (18%) dan vrouwen (12%) zijn actief als telewerker. Ook blijken hoogopgeleiden acht keer zo vaak aan telewerken te doen dan laagopgeleiden. Van de hoogopgeleide mannen is één op de drie telewerken, tegenover bijna één op de vier hoogopgeleide vrouwen.

Als we kijken naar leidinggevenden en managers blijkt een kwart van deze groep te telewerken. Dit is twee keer dan het percentage werknemers in Nederland dat telewerkt. Het aandeel telewerkende leidinggevenden loopt op naarmate zij meer mensen aansturen. Zo ligt het percentage telewerkers onder managers die leidinggeven aan honderd of meer medewerkers op 51%.

Andere landen
In Nederland wordt in vergelijking met andere landen relatief vaak getelewerkt. In 2012 lag het aandeel telewerkers bij bedrijven met 10 of meer werknemers in Nederland nog iets onder het EU-gemiddelde van 60%. Dit jaar staat Nederland met 74% op de zevende positie.