Vrouwen door andere zaken in een vacature getriggerd dan mannen
17-12-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Vrouwen door andere zaken in een vacature getriggerd dan mannen

Vrouwelijke IT-talenten reageren pas op een vacature als zij over meer dan 80 procent van alle gevraagde vaardigheden beschikken. Dit staat in groot contrast met mannelijke kandidaten die al reageren op een vacature als zij slechts over 40 procent van deze vaardigheden beschikken. Daarnaast worden vrouwen door andere zaken in een vacature getriggerd dan mannen. Zo vallen vrouwen in de praktijk vaker voor onderwerpen als flexibiliteit, een aansprekende organisatiecultuur en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dat stelt Computer Futures, het internationale IT-recruitmentbureau voor de bemiddeling van IT-professionals, en concludeert dat bescheidenheid het vrouwelijke IT-talent kenmerkt. Vrouwelijke IT-talenten zijn populair onder werkgevers. Naast de krapte op de IT-arbeidsmarkt zijn er nog twee belangrijke redenen die aanzetten tot een jacht op vrouwelijk talent. Zo is er meer behoefte aan vrouwen op de werkvloer omdat diversiteit van groot belang is voor een excellerende IT-afdeling. Daarnaast heeft de IT-sector steeds meer behoefte aan softskills, zoals inlevingsvermogen en communicatief sterke vaardigheden. Vaak beschikken vrouwen volgens Computer Futures van nature over deze eigenschappen.

Albert van Reenen, managing director bij Computer Futures: “Aangezien de IT-wereld nu voor 90 procent uit mannen bestaat, valt er voor organisaties nog veel te winnen. Niet alleen in capaciteit, maar ook in kwaliteit. In mijn ogen zijn vrouwen hét concurrentievoordeel van de toekomst. Vrouwen aantrekken en een werkomgeving bieden die zij prettig vinden, vergt echter een andere aanpak. Waar mannen het bijvoorbeeld prettig vinden om door een headhunter gebeld te worden, kunnen vrouwen dit minder waarderen. Het is belangrijk dat organisaties hier rekening mee houden.”

Terug naar nieuws overzicht