Redactie - 15 december 2015

Nederland als digitale mainport

Cloud en aanverwante activiteiten, zoals datacenters, hosting en networking, zijn in Nederland een miljardenbusiness. Eind 2013 hebben AMS-IX, Deloitte, DHPA, ECP en Rabobank het belang van de Nederlandse digitale infrastructuur voor de economie op een rijtje gezet. Na de haven van Rotterdam en Schiphol brengt de cloudindustrie enorm veel geld in het laadje. Het gaat om grote bedragen in een uitermate toekomstbestendige business. Immers, alles wordt digitaal en alles wordt connected. De huidige groei zal nog lang voortgaan en misschien zelfs versnellen.

Het is verheugend om te zien dat twee jaar later nu ook de Tweede Kamer de belangrijke rol onderkent die ons land kan vervullen voor de digitale wereld om ons heen. Natuurlijk is twee jaar best lang, zeker in internettijd. Mosterd na de maaltijd wil ik het niet noemen, maar van grote reactiesnelheid kun je de Kamer niet betichten. Maar beter laat dan ooit: de Kamer heeft een motie van D66 kamerlid Kees Verhoeven aanvaard waarin de regering wordt verzocht om samen met relevante belanghebbenden een economische visie te ontwikkelen om de positie van de digitale mainport te versterken en te investeren in de uitvoering van die visie.

Zo op het eerste gezicht is dat een positieve ontwikkeling, ook al is het een wel erg algemeen gesteld verzoek. Maar er zit een grote keerzijde aan. Het gevaar bestaat dat Den Haag een sector wil gaan sturen die uitstekend op eigen benen kan staan en dat ook heeft bewezen. Je houdt je hart vast als ambtenaren die doorgaans niet van de hoed of de rand weten, beleid gaan ontwikkelen voor het extreem dynamische en innovatieve digitale ecosysteem. Daar komt bij dat Den Haag niet zo’n best track record heeft als het om de digitale wereld gaat. De tapwet van minister Plasterk, de surveillance op de autosnelwegen door de belastingdienst en de voortdurende druk om de netneutraliteit aan te tasten, beloven niet veel goeds. Als dat zo door gaat, kan het zomaar zijn dat buitenlandse partijen ons land gaan mijden, in plaats van te kiezen voor het hier onderbrengen van hun digitale activiteiten. En dat zou zonde zijn….

Door: Martijn van Zoeren, oprichter en directeur Dutch Cloud