Witold Kepinski - 07 december 2015

Lobby bij EU moet keuzevrijheid voor software onderhoud vergroten

Free ICT Europe (FIE) is een lobby bij de EU gestart rond keuzevrijheid voor software onderhoud. Ongeveer 200 IT-dienstverleners en outsourcers hebben zich aangesloten bij FIE. Inmiddels heeft FIE met Daniel Dalton van de Commissie interne markt en consumentenzaken (IMCO) een rondetafel meeting gehouden.

Gebruikers van ICT-systemen hebben vaak aanzienlijk geïnvesteerd in ICT-systemen en software, maar hebben niet de volledige rechten die de eigendom moet begeleiden, aldus FIE. Restrictieve praktijken, zoals het gebruik van de intellectuele eigendomsrechten van Original Equipment Manufacturers (OEM) om keuzes te beperken en het bewust ingewikkeld software contract / licentie regels die door software-uitgevers te stellen, beperkt de vrijheid van bedrijven en consumenten hun leveranciers van product te kiezen, en ondersteuning en onderhoud, wat resulteert in hogere kosten voor Europese bedrijven, zo vindt FIE.

Rimini

FIE wil dat klanten juridisch gezien meer keuzevrijheid hebben door welke partij ze hun software en hardware laten onderhouden. Grote IT-leveranciers zoals Oracle, IBM en HP willen dat zelf doen, maar er zijn steeds meer third-party services zoals van Rimini Street en Origina op de markt gekomen. Dat leidt weer tot rechtszaken zoals tussen Oracle en Rimini. Eerder startte FIE Campaign for Clear Licensing (CCL) dat streeft naar meer transparantie bij grote softwareleveranciers.

De software maintenance business is jaarlijks goed voor vele miljarden dollars. Dat geldt ook voor de hardware maintenance voor datacenters.

Door: Witold Kepinski