Witold Kepinski - 30 november 2015

Bedrijven willen meer investeren in ICT

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gaat de komende jaren investeren in ICT. Bedrijven zijn een stuk positiever in het investeren in bedrijfsmiddelen dan een jaar geleden.

Vooral bedrijven met een omzet boven de vijf miljoen euro is bereid te investeren in het eigen bedrijf. Vorig jaar wilde 43 procent van de bedrijven investeren in ICT-hardware en –software. Dat percentage is in 2015 gestegen naar 46 procent. Dat blijkt uit De Nederlandse Investeringsmonitor, welke is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. Met 64 procent staan bedrijfsmiddelen boven aan de lijst van onderwerpen waar Nederlandse bedrijven de komende jaren in willen investeren.

Leasing en crowdfunding in de lift

Uit de resultaten blijkt ook dat zowel leasing als crowdfunding op meer belangstelling mag rekenen van ondernemers. Toch is het aantal bedrijven dat investeringen uit de eigen middelen financiert enorm: maar liefst 83 procent geeft aan investeringen te betalen met 'eigen geld'. Zo'n 12 procent lijkt de komende jaren toch liever te gaan leasen. “Leasen is in opmars omdat bedrijven dan geen zorgen hebben over het onderhoud en de verzekering van het product”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van NVL. “Ook het feit dat er bij leasing het volledige bedrag gefinancierd wordt en niet slechts een deel, speelt bij de keuze een belangrijke rol. ”Verder verwachten bedrijven de komende drie jaar bedrijfsmiddelen te financieren door middel van crowdfunding. Dit percentage stijgt van 3 naar 9 procent.

Lagere omzet, kleinere investeringsbereidheid

Het onderzoek laat echter zien dat bedrijven die in 2015 een lagere omzet dan 5 miljoen hebben gedraaid, minder vaak bereid zijn om de komende jaren te investeren. Dat blijkt uit de index die tussen 2014 en 2015 een daling aangeeft van 3 punten (van 103 naar 100). Bedrijven die minimaal 5 miljoen aan omzet draaiden, gingen juist 7 punten omhoog (99 in 2014 naar 106 in het afgelopen jaar). “De investeringsbereidheid van het grotere middenbedrijf is stijgend”, aldus Van Beek. “Je kunt hieruit concluderen dat de komende jaren de economie voornamelijk wordt gestimuleerd door grote middenbedrijven.”

WK