Witold Kepinski - 03 december 2015

Data Fabric datamanagement visie wordt oplossing

NetApp Data Fabric is niet meer een visie maar een complete oplossing voor datamanagement. Dit zegt Dave Allen, NetApp Vice President Northern EMEA, op de onlangs gehouden NetApp Insight 2015 conferentie in Berlijn. “NetApp Data Fabric legt focus op datamanagement en biedt organisaties keuzevrijheid waar en wanneer ze data willen opslaan en verplaatsen binnen een hybride cloud.”

Dave Allen vertelt: ”Data Fabric is niet alleen een visie, maar is een complete oplossing. Je kan data overal en wanneer je wilt verplaatsen, van on-premises naar Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure. Data is vaak in beweging, je kan bijvoorbeeld apps testen in een AWS cloud. Als data of applicatie een service wordt dan maken organisaties vaker gebruik van private cloud of een on-premises omgeving. NetApp biedt organisaties met Data Fabric een alomvattende infrastructuur voor nu en in de toekomst. Data Fabric ondersteunt organisaties met hun bimodel-IT die bestaande infrastructuur en nieuwe digital business diensten. Je kan met Data Fabric snel diensten lanceren die we vandaag de dag nog niet eens kennen, maar wel in de toekomst.”

Data Fabric is flexibel en zorgt dat data altijd is te verplaatsen vervolgt Allen: "We willen hiermee klanten helpen dat ze altijd kunnen werken en kunnen profiteren van nieuwe services. Channel partners, die organisaties helpen met het bouwen van infrastructuren, kunnen zich veel beter onderscheiden met Data Fabric.”

NetApp Private Storage

NetApp Data Fabric is nu beschikbaar voor channel partners en klanten, aldus Allen. "Data Fabric is een visie van ideeën, capaciteiten en producten; het is realiteit. In Nederland worden onderdelen van Data Fabric toegepast", aldus Allen. Zo biedt het Nederlandse Interxion, aanbieder cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten, NetApp hybride Cloud Test Lab aan vanuit de datacenters van Interxion op zijn Amsterdam campus. Het Test Lab, dat in nauwe samenwerking met NetApp en Microsoft is ontwikkeld, is een kosteloze, proof-of-concept-omgeving waarmee enterprise organisaties, partners en service providers in korte tijd een hybride oplossing kunnen realiseren, zonder dat zij te maken krijgen met hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Het Test Lab stelt hen in staat te profiteren van de voordelen van publieke clouds zoals Microsoft Azure, terwijl ze tegelijkertijd de volledige controle over hun data houden doordat deze worden ondergebracht in NetApp Private Storage.

Metrocluster

Ook andere partijen omhelzen NetApp Data Fabric. NetApp partner Previder, leverancier van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten, introduceerde onlangs nieuwe versie van zijn Premium Cloud Server. Het storage-platform waar deze virtuele servers op draaien, is gebaseerd op NetApp Metrocluster technologie en werd recent vernieuwd met ssd-caching. Dit maakt het platform uitermate geschikt voor IO-intensieve applicaties. Clustertechnologie zorgt bovendien voor de hoogste mogelijke databeschikbaarheid, ideaal voor bedrijven die betrouwbare en een hoog presterend IaaS-platform nodig hebben.

NetApp Data Fabric biedt business managers meer schaalbaarheid en snelheid van applicatie diensten. “Ze kunnen hierdoor sneller hun business en diensten innoveren”, aldus Allen. “Data is dan altijd toegankelijk via public cloud zoals Microsoft Azure en AWS. Of via een datacenter en private cloud met flash storage of archivering. Een organisatie kan daardoor sneller nieuwe concurrerende producten kunnen ontwikkelen. Service providers kunnen met Data Fabric bijvoorbeld sneller Internet of Things (IoT) diensten uitrollen.”

Docker & OpenStack

Allen verwacht dat de Nederlandse markt aantrekt waarop NetApp en channel partners met het Data Fabric aanbod op inspelen. “De NetApp Data Fabric visie slaat goed aan. Data Fabric werkt goed met andere storagemerken en nieuwe opkomende innovaties zoals Docker containertechnologie en het OpenStack open source platform. Daarnaast werken we nauwer samen met Oracle en SAP database ontwikkelaars die snel met DevOps nieuwe apps binnen een Data Fabric kunnen ontwikkelen. Kortom; NetApp Data Fabric biedt partners en klanten nieuwe groeikansen.”

Door: Witold Kepinski