Redactie - 26 november 2015

De Cloud komt deze winter naar u toe

Het herroepen van de Safe Harbor Act door het Europese Hof van Justitie heeft een aantal verstrekkende gevolgen. Wetgevende instanties aan beide zijden van de Atlantische Oceaan draaien overuren om een nieuw verdrag te sluiten dat beter recht doet aan de Europese wetgeving, eisen en wensen op het gebied van privacy. 

Bedrijven die privacygevoelige data van Europeanen naar de VS sturen, al dan niet in een cloud context, zijn druk bezig hun leveringsvoorwaarden en die van eventuele toeleveranciers tegen het licht te houden om te zien of er een noodverband aangelegd moet worden. Zo’n noodverband is het zich committeren aan de zogeheten Corporate Binding Rules, waarmee de organisatie zich verplicht om persoonlijke gegevens met een Europees niveau van privacybescherming te behandelen. De EU biedt standaardcontracten aan waarmee dit kan worden vastgelegd. In tegenstelling tot Safe Harbor gelden monitoring- en auditverplichtingen waarop wordt toegezien door een Europese toezichthouder naar keuze. Natuurlijk moeten het bedrijf en zijn ketenpartners de Corporate Binding Rules ook echt naleven. Dat vraagt wellicht om aanscherping van de bedrijfsprocessen.

Amerikaanse (cloud) providers waren al een tijdje bezig om datacenters in Europa neer te zetten. Die ontwikkeling zal alleen maar worden versneld nu Europese data in beginsel in Europa moeten blijven. De cloud komt op deze manier dus naar ons toe. De bouwwoede gaat gepaard met immense investeringen. Een datacenter met alles erop, eraan en erin is immers niet goedkoop. En één datacenter is geen datacenter. Omwille van redundancy en back-up zal een organisatie al snel twee datacenters willen neerzetten. In landen als Duitsland zelfs binnen de landsgrenzen. Dat moet allemaal beheerd en gemanaged worden. Iedereen weet dat complexiteit geld kost. En iedereen weet dat de rekening uiteindelijk wordt doorgeschoven naar de eindklant. Het kan zijn dat we de bodem van de prijzen voor dataopslag hebben bereikt. 

Zo op het eerste gezicht is dat een positieve ontwikkeling, ook al is het een wel erg algemeen gesteld verzoek. Maar er zit een grote keerzijde aan. Het gevaar bestaat dat Den Haag een sector wil gaan sturen die uitstekend op eigen benen kan staan en dat ook heeft bewezen. Je houdt je hart vast als ambtenaren die doorgaans niet van de hoed of de rand weten beleid gaan ontwikkelen voor het extreem dynamische en innovatieve digitale ecosysteem. Daar komt bij dat Den Haag niet zo’n best track record heeft als het om de digitale wereld gaat. De tapwet van minister Plasterk, de surveillance op de autosnelwegen door de belastingdienst en de voortdurende druk om de netneutraliteit aan te tasten beloven niet veel goeds. Als dat zo door gaat, kan het zomaar zijn dat buitenlandse partijen ons land gaan mijden, in plaats van te kiezen voor het hier onderbrengen van hun digitale activiteiten. En dat zou nou net zonde zijn…. 

Door Martijn van Zoeren, oprichter en directeur Dutch Cloud

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024