Wouter Hoeffnagel - 21 november 2015

Open data kan economische waarde creëren voor EU-landen

Slechts 44% van de EU28+-landen heeft volledige volwassenheid bereikt op het gebied van open data. De geschatte omvang van de markt voor open data voor de periode 2016-2020 wereldwijd is 325 miljard euro. Open data op verschillende manieren economische waarde kan creëren. Denk hierbij naast een toenemend aantal markttransacties en nieuwe banen door het ontwikkelen van diensten en producten ook aan kostenbesparingen en verbeterde efficiëntie.

Dit blijkt uit twee onderzoeksrapporten over open data in Europa van Capgemini Consulting: ‘Open Data Maturity in Europa 2015’ en ‘Creating Value through Open Data: Study on the Impact of Re-use of Public Data Resources’. De rapporten beslaan de 28 EU-landen plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De onderzoeken zijn uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie in het kader van het “Connecting Europe Facility”-programma, dat de uitrol van een Europese open data infrastructuur ondersteunt.

Markt van 325 miljard euro
Open data verwijst naar door overheidsinstanties verzamelde, geproduceerde of betaalde informatie die iedereen vrij kan gebruiken, aanpassen of delen voor welk doel dan ook. Naar schatting komt de omvang van de markt voor open data voor de periode 2016-2020 wereldwijd neer op zo’n 325 miljard euro. Open data op verschillende manieren economische waarde kan creëren. Zo zou effectief gebruik van open data het energiegebruik met 16% en het aantal uren onnodige wachttijd op EU-wegen met maar liefst 629.000.000 uur kunnen verminderen. De gecumuleerde kostenbesparing voor de EU28+-overheden kan naar verwachting oplopen tot 1,7 miljard euro. Om dit te bereiken is echter wel een hoger volwassenheidsniveau ten aanzien van open data nodig.

De Europese Portal richt zich op de volledige ‘datawaardeketen’, van het publiceren tot hergebruik van gegevens. Er wordt op de portal naar meer dan 240.000 data sets uit 32 landen verwezen, waaronder EU-kandidaatlanden als Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Servië, Montenegro en Turkije. Het biedt toegang tot openbare gegevens in Europa, met meer dan 13 inhoudelijke categorieën om data te categoriseren, variërend van gezondheid en onderwijs tot transport of wetenschap en wetgeving. Iedereen - burgers, bedrijven, journalisten of overheidsinstanties - heeft toegang tot de portal en kan uiteenlopende data zoeken en hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de criminaliteitsgegevens van Helsinki, arbeidsmobiliteit in Nederland, kaarten van bosgebieden in Frankrijk of de impact van digitalisering in Polen.

Implementatie van open data in Europese landen
De eerste studie toont aan dat 32% van de Europese landen het voortouw neemt op open datagebied met een solide beleid, licentienormen, goed portal verkeer en vele lokale initiatieven en evenementen om open data en het hergebruik ervan te bevorderen.

In het rapport doet Capgemini Consulting verschillende aanbevelingen:

  • Om adoptie van open data in de EU28+-landen te bevorderen, geven de rapporten een reeks van aanbevelingen:
  • Verhoog de bewustwording bij burgers en bedrijven over open data;
  • Adopteer een gratis kostenmodel dat hergebruik van open data zoveel mogelijk aanmoedigt;
  • Voeg basisfunctionaliteiten aan portals toe om ze gebruiksvriendelijkheid te maken en hergebruik te stimuleren;
  • Maximaliseer het gebruik van website-analytics om beter te begrijpen wie voor welk doel van de portal gebruikmaakt, en om de aangeboden inhoud en diensten te optimaliseren;
  • Ontwikkel nationale richtlijnen die omgaan met zaken als voorkeursdomeinen en de frequentie van data releases om lokale initiatieven te ondersteunen;
  • Meet het succes van een open data-initiatief om voordelen en verbetermogelijkheden te kunnen identificeren.

De inzet van de Europese Data Portal wordt namens de Europese Commissie geleid door Capgemini Consulting in samenwerking met Open Data Institute (ODI), Intrasoft International, Time lex, Sogeti, de Universiteit van Southampton, con terra en Fraunhofer Fokus. Capgemini heeft een dedicated Insights & Data practice met meer dan 11.000 professionals in 40 landen die bedrijven helpt om meer inzicht te krijgen uit datagegevens, door het combineren van technologie, data wetenschap en zakelijke expertise.