Wouter Hoeffnagel - 19 november 2015

Het recept voor succes voor vrouwen die het in de ICT willen maken

Volgens de statistieken vertegenwoordigen vrouwen slechts 22 procent van de Nederlandse ICT-sector. Dit lage percentage zal misschien weinig mensen verbazen, maar het geeft wel aan dat er nog altijd sprake is van een aanzienlijke kloof tussen mannen en vrouwen. Wel is er een lichte toename te zien in het aantal vrouwen in de ICT-wereld, het is dan ook belangrijk om meer vrouwen te interesseren voor een carrière in deze branche. 

Het juiste pad kiezen
Op school was ik altijd al goed in wiskunde en wetenschap. Ik groeide op in Connecticut en kwam tot mijn geluk op een goede middelbare school terecht waar de exacte vakken op hoog niveau waren. Toen ik me voor de universiteit aanmeldde, was techniek vanzelfsprekend een interessante keuze voor mij. Ik was gek op wiskunde en wetenschap, dus een opleiding in de richting van elektrotechniek leek me een logische zet. Dankzij deze studie deed ik volop praktische ervaring op in hardware en de lagere programmeertalen.

Hoewel ik het geluk had om terecht te komen op een school met zeer goede wetenschappelijke en wiskundefaciliteiten, vrees ik dat veel meisjes, en trouwens ook jongens, minder geluk zullen hebben. Scholen kunnen, en moeten volgens mij, veel meer doen om meiden klaar te stomen voor een loopbaan in de technische en ICT-sector.

Vrouwen en ICT in Nederland
Instanties in Nederland zoals het VHTO, landelijk expertisebureau meisjes en vrouwen en bèta/techniek, zetten zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlandse meisjes minder snel kiezen voor techniek door gender-stereotypen invloeden vanuit ouders of docenten of door een beperkt beeld van opleidingen en beroepen in bèta, techniek of ICT. Daarnaast hebben Nederlandse meisjes geen of nauwelijks rolmodellen binnen het vakgebied.

ICT begint steeds meer een speerpunt van de Nederlandse economie te worden. Er is dan ook een sterke behoefte aan afgestudeerden die over exacte vaardigheden beschikken. Echter blijken bedrijven moeite te hebben om nieuw bloed te vinden. Er blijkt namelijk sprake te zijn van een mismatch op de arbeidsmarkt. Er zijn veel moeilijk vervulbare vacatures, terwijl er ook voor ICT’ers thuis zitten. Deze mismatch komt voor uit opleidingsniveau en specifieke vaardigheden. Het is duidelijk dat de overheid en universiteiten harder hun best zullen moeten doen. Universiteiten en hogescholen zouden naast loopbaanmarkten regelmatig seminars en discussies moeten organiseren om studenten te informeren over specifieke kansen in de ICT-sector, zoals engineering, M2M, security, opslag enzovoort. Voor jonge studenten is het namelijk moeilijk om op eigen houtje aan deze informatie te komen.

Kansen voor vrouwen: M2M en engineering
Toen ik naar een baan op zoek ging, wist ik dat ik iets met apparaten wilde doen. Mijn belangstelling ging dus vanzelfsprekend uit naar connectiviteit. Pas zeven of acht jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met M2M. Deze technologie maakte op dat moment een snelle opmars in de wereld van industriële automatisering.

In mijn loopbaan in de technische sector heb ik de markt voor M2M met een ongekend tempo zien groeien. Er wordt voorspeld dat er in deze markt in 2020 maar liefst 35,16 miljard dollar zal omgaan. Er liggen veelbelovende kansen in het verschiet voor vrouwen die iets met ICT willen doen. De wereld raakt zienderogen meer verbonden, en we worden steeds afhankelijker van technologie. De tijd dat connectiviteit louter was gericht op consumentenapparatuur zoals smartphones is voorbij. Deze focus verschuift zich nu naar bedrijfskritische infrastructuren en de ontwikkeling van smart cities. In de sector voor M2M en connectiviteit wordt aan de lopende band geïnnoveerd. Hoewel deze innovaties niet van de enige dag op de andere in de praktijk worden toegepast, wordt er momenteel wel keihard aan gewerkt.

Mijn advies voor meiden die twijfelen over het loopbaantraject dat ze het beste kunnen volgen of reeds belangstelling hebben voor ICT: omarm de talloze mogelijkheden die de ICT-sector je te bieden heeft. In mijn ogen zijn er nog nooit zulke spannende en lucratieve carrièremogelijkheden geweest.

Wat zouden meiden moeten doen om hoger op de ladder te komen? Dit is mijn advies:

  • Kies de juiste vakken – neem deel aan een met programma georganiseerd door VHTO of een vereniging die je helpt om het meest relevante vakkenpakket te kiezen voor het ICT-gebied waarin je actief wilt worden.
  • Toon je vaardigheden en ambitie – stel een CV samen dat blijkt geeft van je talenten en relevante kwalificaties, verken de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en solliciteer naar avontuurlijke en gevarieerde functies.
  • Stippel je carrièrepad uit – denk strategisch na over waar je wilt dat je loopbaantraject je brengt en stel jezelf doelen als je tot bovenaan de ladder wilt komen.
  • Ga ervoor – zodra je over de juiste kwalificaties beschikt, is de ICT-sector jouw speelveld —grijp de talloze kansen die de sector je te bieden heeft en laat niets of niemand van je doel afbrengen.

De enerverende mogelijkheden binnen de ICT-sector bieden vrouwen tal van opties. Er zijn volop mogelijkheden om uit te blinken, of je nu voor een start-up of gevestigd bedrijf gaat werken. Mijn ervaring heeft me geleerd dat je vaak veel zichtbaarder bent binnen een start-up of een klein bedrijf. Dit biedt je meer kansen om op te vallen en erkenning te krijgen voor jouw specifieke bijdragen. Mijn carrièretips voor meiden zijn echter van toepassing op bedrijven van alle omvang. Werk hard, vertrouw in je eigen kunnen en blijf gefocust op je werk. Op die manier ben je van succes verzekerd.

Door Doris Mattingly, directeur Engineering bij Lantronix