Wouter Hoeffnagel - 16 november 2015

‘Nederland heeft een commissaris voor bewaking van digitale infrastructuur nodig’

Nederland moet een speciale commissaris krijgen die de digitale infrastructuur van ons land bewaakt. Onder andere het Internet of Things gaat Nederland kwetsbaarder maken voor cybercriminaliteit.

Dit zegt Ronald Prins, mededirecteur van IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT, tegenover het FD. “Anderen hebben er al op gewezen, maar ik ben bang dat we net als bij de watersnoodrampen pas in actie komen als het te laat is. We hebben een deltacommissaris voor de dijken. Die man heeft een budget van een miljard euro per jaar met een mandaat waarmee hij dwars door alle ministeries heen zaken kan regelen. We hebben een cybercommissaris nodig met dezelfde bevoegdheden voor het beveiligen van internet, om een antwoord vinden op het privacyvraagstuk en vooral de gevolgen van het internet of things, het aansluiten van ontelbare apparaten op internet. We zullen echt een stuk weerbaarder moeten worden. Meer actie, minder rapporten”, zegt Prins.

Wedloop tussen cybercriminelen en opsporingsinstanties
Prins maakt zich ook zorgen over de wedloop die gaande is tussen cybercriminelen en opsporingsinstanties. De overheid maakt hierbij volgens Prins te weinig haast. Ook wijst hij op de geringe pakkans van cybercriminelen. “Als we al een IP-adres weten te sluiten, beginnen ze een kwartier later vanaf een ander adres. Het is dweilen met de kraan open. Het is op internet te makkelijk om anoniem te worden.”

Het volledige interview met Prins is hier te vinden.