Wouter Hoeffnagel - 16 november 2015

Desktopvirtualisatie wint aan populariteit in Nederland

Het gebruik van virtuele desktops wordt steeds populairder in Nederland. In 2013 gaf een kleine 10 procent van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers aan te beschikken over oplossingen voor desktopvirtualisatie. Twee jaar later is dat gestegen naar bijna 22 procent van de locaties. In een aantal segmenten is het gebruik zelfs verdubbeld of verdrievoudigd. Snelste stijgers zijn de segmenten IT, Telecom & Utilities, de transportsector, de gezondheidszorg en overheidsinstellingen. Zo is er bijvoorbeeld een sterke stijging in het gebruik van virtuele desktops onder Nederlandse gemeenten.

Dit blijkt uit analyse van circa 6.000 interviews die Computer Profile heeft gehouden met IT-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over de gebruikte infrastructuur. Ook segmentatie naar werknemersklassen laat over de gehele linie een duidelijke toename zien in het gebruik van virtuele desktops.

Penetratie is het hoogst bij grotere bedrijven
De penetratie ligt het hoogst bij de wat grotere organisaties. Zo ligt de penetratie van het gebruik van virtuele desktops bij bedrijven met 200 tot 500 werknemers op bijna 29 procent (terwijl dit vorig jaar nog ongeveer 20 procent was), bij 500 tot 1.000 werknemers op ongeveer 35 procent en bij 1.000+ organisaties op 27,1 procent. Bij de iets kleinere locaties, met 50 tot 100 werknemers, ligt het gebruik vooralsnog het laagst: 14,6 procent van deze organisaties maakt gebruik van desktopvirtualisatie. In het resterende segment, 100 tot 200 medewerkers, ligt het gebruik op 21,3 procent.

Ruim zes op de tien geïnventariseerde oplossingen voor desktopvirtualisatie betreft een Citrix-toepassing. Bij locaties van multinationals kent Citrix, met bijna 70 procent, haar sterkste installed base-aandeel. VMware wordt met 32 procent relatief veel gebruikt bij instellingen uit de publieke sector. Microsoft, overall de nummer drie, wordt met ruim 16 procent bovengemiddeld ingezet bij bedrijfsvestigingen uit het segment ‘medium sized businesses’ (50 tot 250 medewerkers).

Servervirtualisatie stabiel
Ruim drie kwart van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is VMware (76,5%). Daarna volgt Microsoft met 14 procent en ongeveer 9 procent van de geïnventariseerde oplossingen is van Citrix. In de afgelopen twee jaar is het aandeel van Citrix met ongeveer 3 procent gestegen en is het aandeel van zowel Microsoft als VMware gelijk gebleven.

De verschillen tussen de marktsegmenten zijn relatief beperkt. Citrix lijkt haar sterkste positie te kennen in het publiek domein, Microsoft juist bij bedrijven in het segment ‘medium sized businesses’. Binnen de non-profit sector wordt het meest gebruikgemaakt van software voor servervirtualisatie, namelijk ruim 8 op de 10 bedrijven. In de transportsector ligt het gebruik het laagst, hier geeft twee derde van de locaties aan servervirtualisatie toe te passen.

Overall virtualisatie-oplossingen
Over de algehele linie laten de drie verschillende geïnventariseerde virtualisatie-oplossingen over de laatste jaren een stijgende lijn zien. Bijna een derde van de geïnterviewde IT-verantwoordelijken zegt gebruik te maken van applicatievirtualisatie-oplossingen, denk aan Citrix XenApp en Microsoft App-V. Ruim een vijfde deel van de locaties maakt gebruik van virtuele desktops. De grootste aandelen in virtualisatie-oplossingen zijn nog altijd te zien binnen de markt voor servervirtualisatie. Ruim 77 procent maakt hier gebruik van.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024