Wouter Hoeffnagel - 16 november 2015

Asscher: 'Praat over werkstress'

Ruim een miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten. Vooral jonge werknemers van 25 tot 35 jaar hebben relatief vaak last van dergelijke klachten; 27% geeft aan hiermee te maken te hebben. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland jaarlijks 1,8 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van TNO. “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen”, zei minister Asscher bij de start van de tweede week van de Werkstress in Den Haag.

Maatregelen tegen werkstress
Bijna drie miljoen werknemers blijken behoefte te hebben aan maatregelen tegen werkstress. De Week van de Werkstress is bedoeld om het gesprek over dit onderwerp op gang te brengen. Werknemers leren signalen van werkstress te herkennen en hun grenzen aan te geven. Ook voor werkgevers is een rol weggelegd. Zij kunnen bijdragen aan de bestrijding van werkstress door bijvoorbeeld een aanspreekpunt voor werknemers op te zetten, wat de sfeer en sociale veiligheid op de werkvloer moet verbeteren. 55 procent van de werkgevers biedt werknemers meer ruimte en 33 procent beschikt al over een dergelijk aanspreekpunt, blijkt uit het onderzoek.

Bijna vijftien procent van alle werknemers heeft last van burn-out klachten. Met name onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar blijken ruim 240.000 werknemers burn-out klachten te ervaren. Vooral een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten zorgen voor deze klachten. Een flexibel contract blijkt overigens weinig invloed te hebben op de klachten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

Week van de Werkstress
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert samen met het Nederlands Focal Point van 16 tot en met 19 november voor de tweede keer de Week van de Werkstress. Dit jaar wordt speciale aandacht besteedt aan jonge werknemers. Meer dan honderd bedrijven en organisaties zoals bijvoorbeeld ING, EY, Capgemini en de Gemeente Den Haag doen mee.