Wouter Hoeffnagel - 12 november 2015

Helft van de IT’ers ziet drempels voor IT-carrière van vrouwen

Ondanks dat een meerderheid van de werknemers in de IT graag meer vrouwelijke collega’s verwelkomt, kent de branche nog veel barrières voor vrouwen en hun carrière. Zo stelt de helft (47%) van de IT’ers dat het voor vrouwen moeilijker is om carrière te maken in de IT dan voor mannen. Desondanks zien 9 op de 10 IT’ers de toegevoegde waarde van meer vrouwen in hun vakgebied.

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 500 IT’ers in opdracht van carrièresite Monsterboard. Momenteel is slechts 12 procent van de IT’ers vrouw. Toch verwacht twee derde van alle werknemers in de IT dat de branche in de toekomst een betere man-vrouwverhouding heeft.

Vrouwelijke kwaliteiten
83 procent van de IT’ers vindt specifieke ‘vrouwelijke kwaliteiten’ – zoals een andere management- of communicatiestijl – waardevol voor de IT-branche. 9 op de 10 ziet de toegevoegde waarde van meer vrouwen in IT. Volgens bijna de helft is diversiteit goed voor iedere werkomgeving. Ruim de helft (55%) van de respondenten erkent echter ook dat door het lage aandeel vrouwen in de branche er maar weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. Meer dan 45 procent van de vrouwen geeft aan dat het lastig is om een coach te vinden binnen het vak die hen steunt in de carrière.

“Vrouwen in de IT missen vrouwelijke rolmodellen en passende coaches die hen steunen in hun carrière”, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. “Een event als IT-Diamonds besteedt hier aandacht aan en biedt mogelijkheden voor vrouwen in de IT om hun netwerk uit te breiden.” Monsterboard is partner van IT-Diamonds en hoopt dat door een dergelijk initiatief meer vrouwen zich aangetrokken voelen door de IT-sector en de carrièreperspectieven die dit hen biedt. “Want meer vrouwen in de IT is niet alleen goed voor de diversiteit en mentaliteit op de werkvloer, maar ook voor de ontwikkeling van de gehele branche”, vervolgt Zandonà.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024