Wouter Hoeffnagel - 15 november 2015

Digitale omzet wordt steeds belangrijker voor bedrijven

De digitale omzet van de private sector neemt de komende jaren verder toe. CIO’s verwachten dat de digitale omzet in 2020 goed is voor 38% van de totale omzet van het bedrijfsleven. Dit percentage ligt dit jaar op 17%.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 1.075 CIO’s in de EMEA regio. “Nu digital zich verder ontwikkeld is duidelijk dat vaste business en operationele modellen onvoldoende zijn”, zegt Dave Aron, vice president en Gartner Fellow. “Er is een verschuiving gaande naar platformgericht denken. Managers zouden hun bedrijf moeten bekijken als een hiërarchie van processen voor wat betreft bedrijfsmodellen, uitrolmethodes, talent en leiderschap. Platformconcepten moeten zich over alle aspecten van een bedrijf uitstrekken.”

Waarde creëren via verbindingen en interacties

“Het digitale tijdperk vereist flexibele systemen en structuren waarin resources kunnen worden toegevoegd of juist verwijderd, en waar partners kunnen worden gewisseld op basis van verschuivende prioriteiten”, stelt Graham Waller, research vice president bij Gartner. “Digitale visionairs benutten platformen om waarde te creëren via verbindingen en interacties in plaats van het bezit van individuele resources. Dit creëert semi-poreuze scheidingen tussen een organisatie en de resources en componenten buiten zijn domein.”

Bimodale IT wordt in het huidige digitaal ontwrichtende tijdperk steeds meer van belang. Hierbij worden twee losstaande modellen gebruikt voor IT delivery, waarbij de één is gericht op stabiliteit en de andere op flexibiliteit. “Het uitstellen van bimodale IT is het slechtste wat een CIO kan doen”, stelt Aron. In de EMEA regio geeft 39% van de ondervraagde CIO’s aan bezig te zijn met bimodale IT, terwijl 27% van plan is hier in de komende drie jaar mee te beginnen. 13% van de CIO’s is niet van plan bimodale IT te omarmen, terwijl 21% hier nog geen beslissing over heeft genomen.

Crowdsourcing

Gartner stelt dat crowdsourcing het meest effectieve model voor bimodale IT is. Het is dan ook opvallend dat slechts 7% van de CIO’s aangeeft crowdsourcing te omarmen. 79% kiest voor het ontwikkelen van multidisciplinaire teams, iets wat volgens Gartner minder effectief is.