Wouter Hoeffnagel - 14 november 2015

Helft van de Nederlanders werkt wekelijks een dag extra door overuren

Gemiddeld werken werknemers per week bijna een hele werkdag aan overuren. Nederlanders scoren hierbij bovengemiddeld en draaien meer overuren dan de gemiddelde wereldburger. Zo’n 20% van werknemers geeft aan acht tot twaalf uur per week over te werken.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek* van Regus, de wereldwijde aanbieder van flexibele werkplekken, onder meer dan 44.000 mensen uit het bedrijfsleven uit meer dan 100 verschillende landen. Internationaal geeft 19% van de werknemers aan twee tot vier overuren per week te maken. 38% van de zakelijke professionals wereldwijd zegt wekelijks gemiddeld een hele werkdag aan overuren te maken.

Meer regel dan uitzondering
In Nederland lijkt overwerken meer regel dan uitzondering. Slechts 13% zegt minder dan één uur over te werken in een week. Ruim de helft van de Nederlanders (58%) geeft daarentegen aan minimaal zes extra uren te maken bovenop hun contract. Hiervan werkt maar liefst 16% meer dan vijftien uur extra per week.

Op maandag wordt er wereldwijd door een op de tien van de zakelijke professionals het meest overgewerkt. In Nederland zijn echter dinsdag en donderdag de dagen waarop de meeste overuren worden gemaakt, 26% van de Nederlandse werknemers werkt op één van die dagen het langste. Op vrijdag luiden we net zoals de rest van de wereld het weekend het liefst zo vroeg mogelijk in en draaien we de minste overuren.

Werk-privé balans
De werk-privé balans lijkt over het algemeen over de hele wereld ver te zoeken. 38% van de zakelijke professionals zegt dat ze wekelijks gemiddeld een hele werkdag aan overuren maken. In Nederland lijkt overwerken meer regel dan uitzondering. Slechts 13% zegt minder dan één uur over te werken in een week. Ruim de helft van de Nederlanders (58%) geeft daarentegen aan minimaal zes extra uren te maken bovenop hun contract. 16% werkt meer dan vijftien uur extra per week.