Wouter Hoeffnagel - 11 november 2015

Green IT staat centraal op Green IT Week 2015

Op 17 november begint het grootste evenement over duurzaamheid en ICT: de Green IT Week 2015. Vier congressen zullen green IT projecten, evenementen en cases onder de aandacht brengen van een breed publiek. Dat betreft initiatieven die de IT industrie verduurzamen zoals energie efficiënte datacenters, maar ook slimme IT & energie infrastructuur en oplossingen die bijdragen aan duurzame steden. De Green IT Week 2015 vindt plaats van 17 november tot en met 26 november.

De hoofdagenda bestaat uit de evenementen IT Room Infra, ECP Jaarcongres, het internationale Datacenter Dynamics Converged Europe en het Green IT Leaders Live event. In totaal zijn er tientallen sprekers, rondetafelgesprekken en presentaties over groene ICT verspreid over de verschillende evenementen.

Green IT Leader Live
Voor het eerst zal het evenement Green IT Leaders Live plaatsvinden, georganiseerd door Hivos en Green IT Amsterdam en gehost door Dell. Dit evenement zal worden geopend door Jeannine Peek, algemeen directeur Dell en voorzitter van Nederland ICT en worden afgesloten door de Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid, Abdeluheb Choho.

Sinds 2010 werken de IT, energie, datacenter-industrie en kennisinstellingen samen binnen het Green IT Amsterdam consortium. Deze samenwerking heeft eraan bijgedragen dat datacenters energie-efficiënter opereren en ervoor gezorgd dat de thema’s IT en duurzaamheid breed op de agenda zijn gezet. “Na 5 jaar samenwerking en innovatie met ons consortium van koplopers zijn we verheugd om samen met deze grote evenementen het thema Green IT te verankeren in een bredere context” aldus Jaak Vlasveld, directeur van Green IT Amsterdam.

Green IT Thema’s
Bij green IT gaat het om het minimaliseren van de milieu impact binnen IT-processen, maar ook om slimme IT-oplossingen die bij kunnen dragen aan verduurzaming en aan de energietransitie. Energie-efficiëntie is voor datacenters altijd een belangrijk thema geweest en op dit vlak is er door innovatie veel mogelijk gemaakt. In Amsterdam realiseren de datacenters een energiebesparing van 68 miljoen kWh, wat neer komt op een besparing van 15%. Amsterdam staat met 64 grote datacenters in de top 3 van datacenter regio’s in de Europa.

Een actueel thema is energie-efficiënte software en cloud diensten. Tot enkele jaren geleden was er weinig bekend over de footprint van software. In het Greening the Cloud project wordt er binnen de regio Amsterdam wordt momenteel gewerkt aan een kennishub op dit thema met 19 organisaties waaronder de kennisinstellingen en de brancheorganisaties Nederland ICT en ISPConnect.

Slimme Steden
Binnen Europa is er veel aandacht voor het samenbrengen van slimme steden en duurzame datacenters. Er worden binnen verschillende projecten gewerkt aan de instrumenten om duurzame datacenters in de toekomst te laten acteren als flexibele energie spelers binnen slimme gebieden. In Nederland vinden er op dit bijvoorbeeld moment pilots van tools plaats bij Alticom datacenters voor het Europese GEYSER project.

Meer informatie over de Green IT Week 2015 is hier te vinden.