Dijkhoff: ‘Digitaal verantwoord ondernemen is een kwestie van alertheid en discipline’
01-11-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Dijkhoff: ‘Digitaal verantwoord ondernemen is een kwestie van alertheid en discipline’

Digitaal verantwoord ondernemen is een kwestie van alertheid en discipline. Eén op de vier ondernemers wordt slachtoffer van enige vorm van cybercriminaliteit.

Dit schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een blogpost in het kader van de Alert Online campagne. “Bijvoorbeeld doordat ze onbewust cryptoware binnenhalen of doordat ze in een phishing-mailtje trappen. Ze kunnen dan slachtoffer worden van een gerichte digitale aanval, vaak met als doel hen belangrijke bedrijfsinformatie of betaalgegevens te ontfutselen”, aldus Dijkhoff. Cryptoware en ransomware zijn volgens de staatssecretaris het nieuwe ‘businessmodel’ van cybercriminelen.

Phishing wordt steeds vernuftiger
Ook phishing blijft risico opleveren. De methodes die cybercriminelen hanteren worden steeds vernuftiger. “Het blijft dus zaak om alert te zijn en om een gepast antwoord te formuleren op de digitale dreigingen – nu en in de toekomst”, schrijft de staatssecretaris. Steeds meer bedrijven zouden het belang van een veilig gebruik van het digitale domein inzien. Dijkhoff: “Toch is daar iets geks mee aan de hand. Het awarenessonderzoek bevestigt dat we ons inderdaad steeds beter bewust zijn van de risico’s die we lopen in het cyberdomein. Maar datzelfde onderzoek wijst uit dat dit nog niet wil zeggen dat we ons ook daadwerkelijk digitaal bewuster gaan gedragen. Het blijft dus een kwestie van – zoals de Fransen dat zo mooi zeggen - frapper toujours.”

Met relatief eenvoudig middelen en de nodige discipline kunnen ondernemers hun digitale veiligheid vergroten. Als voorbeeld noemt Dijkhoff het gebruik van WiFi. Vaak staan smartphones, tablets en laptops zó ingesteld dat zij automatisch verbinding maken met een WiFi-hotspot. Deze optie maakt gebruikers kwetsbaarder voor hackers en kan dan ook beter worden uitgezet. Ook adviseert Dijkhoff gebruik te maken van een virtual private network. “En wat helemaal veilig is: maak gebruik van een virtual private network, een VPN. Wie een VPN-app op z’n toestel installeert, is altijd verzekerd van een veilige – versleutelde - internetverbinding.”

Praktische tips
Dijkhoff zet ook een aantal praktische tips op een rijtje:

  • Verander wachtwoorden regelmatig en kies sterke wachtwoorden, die ook hoofdletters, cijfers en bijzondere cijfers bevatten.
  • Maak regelmatig een back-up en bewaar deze los van de computer, om belangrijke gegevens veilig te stellen
  • Schakel de twee-staps authentificatie waar mogelijk in. Dit geeft een extra beveiligingslaag op apparaten en maakt het voor hackers moeilijker bij gegevens te komen.

Lees de volledige blogpost van staatssecretaris Dijkhoff hier

Terug naar nieuws overzicht
Security