Eén op de vijf steekt een gevonden USB-stick in zijn PC
30-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Eén op de vijf steekt een gevonden USB-stick in zijn PC

Lang niet iedereen is zich bewust van het gevaar dat USB-sticks kunnen opleveren. Bijna één of de vijf steekt een USB stick die zij bijvoorbeeld op straat vinden in zijn of haar computer, zonder hierbij beveiligingsmaatregelen te nemen. Hiermee brengen zij niet alleen hun eigen digitale veiligheid, maar ook die van hun werkgever in gevaar.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Computing Technology Industry Association (CompTIA). De organisatie heeft een experiment uitgevoerd waarbij 200 USB sticks zonder opdruk op publieke plaatsen werden verspreid in de Amerikaanse steden Chicago, Cleveland, San Francisco en Washington, D.C. In bijna één op de vijf gevallen bleek de vinder de USB stick mee te nemen en in een computer te steken.

USB sticks leveren risico’s op
Dit is niet zonder gevaar. Cybercriminelen kunnen USB sticks voorzien van malware, die zodra de stick in een computer wordt gestoken probeert de machine te besmetten. Daarnaast dook onlangs een USB stick op die was geprepareerd om 220 volt door de USB-poort te jagen. De machine waarin deze stick wordt gestoken brand vervolgens door

In het onderzoek van CompTIA is ook gekeken naar andere gedrag van mensen met betrekking tot digitale veiligheid. Hieruit blijkt dat 94% van de werknemers hun laptop of mobiele telefoon met regelmaat verbinden met openbare WiFi-netwerken. 69% werkt via dergelijke netwerken met werk-gerelateerde data. Ook geeft 38% van de ondervraagde werknemers toe wachtwoorden die zij op de werkvloer gebruiken ook voor persoonlijke doeleinden in te zetten. ICT-afdelingen hebben geen zicht op de veiligheid van deze diensten. Indien zo’n wachtwoord uitlekt kunnen cybercriminelen dus ook toegang verkrijgen tot bedrijfsmatige accounts van gebruikers.

Overige resultaten
Andere resultaten zijn:

  • 63% van de werknemers gebruiken hun zakelijke mobiele apparaten ook voor persoonlijke activiteiten.
  • Van 27% van generatie Y () zijn persoonlijke gegevens waarmee zij geïdentificeerd kunnen worden in de laatste twee jaar gehackt. Onder alle werknemers ligt dit percentage op 19%.
  • 41% van de werknemers weet niet wat twee-factor authentificatie is. Hierbij moeten gebruikers naast een wachtwoord ook een unieke code invoeren die voor hen wordt gegenereerd.
  • 37% van de werknemers verandert hun wachtwoord slechts eenmaal per jaar of ‘sporadisch’.
Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security