Wouter Hoeffnagel - 28 oktober 2015

VS neemt wetsvoorstel aan rond vrijwillig delen van privégegevens

De Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel aangenomen dat bedrijven in staat stelt zonder de wet te overtreden grote hoeveelheden privégegevens van gebruikers of bedrijfsgegevens over te dragen aan de autoriteiten indien de nationale veiligheid van de Verenigde Staten (VS) in het geding is. De wet moet de VS helpen in de strijd tegen terroristen en hackers.

De wet heeft de Cybersecurity Information Sharing Act (CISA) en is omstreden. Amerikaanse privacywetgeving verbiedt het vrijwillig delen van privacygevoelige data. CISA maakt op deze wetgeving een uitzondering indien de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar is. Vooral vanuit techbedrijven zoals Apple, Dropbox en Wikimedia is er veel weerstand tegen het wetsvoorstel. De bedrijven zijn bang dat de privacy van gebruikers door de wet op grote schaal geschonden zal worden.

Edward Snowden
Ook Edward Snowden is tegenstander van de wet. De klokkenluider noemde op Twitter een stem voor CISA een stem tegen het internet.

De wet moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigheden en de Amerikaanse president Barack Obama.