Redactie - 23 oktober 2015

EnterpriseDB doet meer aan opmars van open source databases

EnterpriseDB is een Amerikaanse leverancier van software en diensten op basis van de open source PostgreSQL-database. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag, waar Jeannot Bos als European Sales Director verantwoordelijk is voor de snelgroeiende activiteiten in deze regio. Wij spraken met hem over de strategie van EnterpriseDB en de opmars van open source databases.

EnterpriseDB werd opgericht in 2004 en groeide sindsdien uit tot een van de grootste spelers in de databasewereld. Het succes van het bedrijf is volgens Jeannot Bos direct te relateren aan de groeiende populariteit van open source in het bedrijfsleven.

"PostgreSQL is enorm populaire open source database die op nummer 3 staat op de lijst van meest gedownloade databases, na Oracle en Microsoft. Je ziet nu dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar alternatieven voor hun traditionele database-oplossingen. Open source software biedt daarvoor een veel kostenefficiënter gebruiksmodel. Wij leveren aanvullende services, producten en support die Postgres beter geschikt maakt voor organisaties. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat we software hebben ontwikkeld die Oracle-compatibiliteit toevoegt. Geen enkele andere database komt zo dicht in de buurt van de kwaliteit van Oracle Enterprise Edition dan EnterpriseDB, waardoor wij in veel gevallen een geweldig alternatief zijn."

Hoe ziet jullie business-model eruit?

"We leveren onze database, tools en aanvullende diensten op basis van een subscriptiemodel, dat elk jaar verlengd kan worden. Verder leveren wij onze software met zeer redelijke Terms and Conditions, zoals bijvoorbeeld gebruik binnen een VMWare-cluster. Dat is voor onze klanten aanmerkelijk goedkoper dan het inkopen een traditionele database op basis van licenties. Dit levert ons een jaarlijkse marge op, wat uiteraard ook voor onze partners geldt. Wij houden van een markt waarin we door langdurig met hen samen te werken , zowel onze partners als klanten kunnen stimuleren."

In welke sectoren wordt EnterpriseDB het meest gebruikt?

"We worden veel gebruikt bij de top 250 bedrijven in Nederland, waaronder banken, overheden, telco's, hosting- en mediabedrijven. En ISV's gebruiken onze databases voor de applicaties die ze ontwikkelen. Een mooi voorbeeld hiervan is PinkRoccade Local Governement, dat een cloud-oplossing voor gemeentes levert op basis van EnterpriseDB. Of Infor, dat onder Infor LN, het voormalige Baan software, EnterpriseDB gaat ondersteunen. Zeker voor nieuwe projecten is het uit kostenoogpunt eigenlijk een no-brainer voor organisaties om een open source databases als Postgres te gebruiken. Met EDB krijgt je dit, inclusief die Oracle-compatibiliteit tegen zeer lage kosten. En mocht het niet bevallen, dan kun je altijd weer overstappen naar de community edition of een andere open source vendor. Er is bij EnterpriseDB geen sprake van een vendor lock-in." 

Zijn jullie als leverancier van Postgres ook betrokken bij de open source-community rond dit product?

"Absoluut. Postgres is het product waar onze organisatie op drijft. Daarom investeren we ook veel in de community, zowel financieel als door ontwikkelaars beschikbaar te stellen. Sterker nog, twee van de vijf Core Team Members werken bij EnterpriseDB, en spelen naast hun community-werk een rol binnen EnterpriseDB als lead architecten. We vinden dat belangrijk, want hoe beter de basis van Postgres is, hoe beter wij als bedrijf daar toegevoegde waarde op kunnen leveren."

Werken jullie veel samen met partners?

"Wij richten ons vooral op de ontwikkeling van ons product, de services en tooling. Voor consultancy en het leveren van support werken we samen met lokale partners, die door ons gecertificeerd worden tot Certified EnterpriseDB-consultants."

Hoe komen jullie aan goede database-consultants met kennis van een open source database als Postgres?

"Er zijn genoeg DBA's die ervaring hebben met producten als Oracle of SQL Server, maar kennis van Postgres is schaarser. We zien wel dat steeds meer van hen interesse tonen in Postgres en zich willen laten bijscholen. Het is voor hen namelijk een heel kleine stap om je voor EnterpriseDB te certificeren. Meestal is een dag of vijf voldoende. De waarde van een DBA wordt veel groter als hij niet alleen kan werken met traditionele databases, maar ook kennis van Postgres in huis heeft. Daar zit de groei in."

Is de compatibiliteit met Oracle een belangrijk onderdeel van jullie propositie?

"Ja, daar zit onze sweet spot. Zeker bij de traditionele Oracle-klanten zien we dat de vraag naar EDB Enterprise Edition gigantisch toeneemt. Soms is dat in plaats van bestaande oplossingen, zoals de Postcode Loterij, dat besloot om al zijn Oracle-databases te vervangen door EnterpriseDB. Maar niet elk bedrijf kan zomaar zijn traditionele database vervangen door een open source alternatief. We worden daarom ook veel naast Oracle gebruikt, voor nieuwe projecten, om ervaring op te doen, of voor bestaande applicaties. Kadaster heeft bijvoorbeeld een backoffice ontwikkeld op Oracle Enterprise Edition en de front-office op EnterpriseDB. Andere klanten migreren hun Tier1-applicaties op het Mainframe of op Oracle en migreren Tier 2 en Tier 3 naar EnterpriseDB, zoals ABN AMRO Clearing. Door onze Oracle-compatibiliteit ziet EnterpriseDB er nagenoeg hetzelfde uit als Oracle. Dit maakt het veel makkelijker voor organisaties om een open source database in hun bestaande infrastructuur te integreren. En hun DBA's kunnen er na een korte bijscholing direct mee werken."

Verwachten jullie veel groei de komende jaren?

"De databasemarkt is 30 miljard dollar per jaar waard. Als de voorspellingen van Gartner uitkomen, dan zal 50 procent van alle bestaande relationele databases in 2018 open source zijn. Het werk dat hierdoor op ons af gaat komen is dermate groot, dat wij graag onze hand uitsteken naar partners met de juiste achtergrond om ons te helpen die groei te realiseren. Onze grootste uitdaging in Nederland is dat we nu nog een tekort hebben aan partners die hun Oracle-DBA's omgeschoold hebben naar Postgres-DBA's om al die nieuwe projecten in te vullen."