Wouter Hoeffnagel - 17 oktober 2015

Privacywaakhonden willen snel nieuwe afspraken die veiligheid van Europese data in VS waarborgen

Europese privacywaakhonden, waaronder het CBP, roepen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) op snel te beginnen aan onderhandelingen om de privacy van Europeanen waarvan data in de VS wordt opgeslagen te waarborgen.

Het Europese Hof verklaarde het Safe Harbour verdrag op 6 oktober ongeldig en stelt dat de Amerikaanse wetgeving onvoldoende bescherming biedt om data van Europeanen in het land op te kunnen slaan. Een groot aantal Amerikaanse bedrijven maakte gebruik van dit verdrag om data van Europeanen op te kunnen slaan in de VS.

Nu moet dus worden gezocht naar een oplossing die de privacy van Europeanen waarvan data in de VS wordt opgeslagen beter waarborgt. De privacycommissies die zich hebben verenigd in de ‘Artikel 29-werkgroep’, waaronder het College bescherming persoonsgegevens (CBP), geven de EU en VS hiervoor tot eind januari 2016. Indien er geen oplossing wordt gevonden gaan de privacywaakhonden vanaf eind januari optreden tegen partijen die desondanks Europese data uitwisselen met de VS. Het CBP laat in het midden welke maatregelen zullen worden genomen tegen overtreders.