Wouter Hoeffnagel - 16 oktober 2015

Overheid overweegt subsidie voor uitrol snel internet in buitengebieden

De overheid overweegt een subsidie beschikbaar te stellen voor de aanleg van snel internet in buitengebieden. Hier zijn snelle internetverbindingen momenteel niet beschikbaar.

Dit meldt minister Kamp van Economische Zaken in een reactie op kamervragen van Agnes Mulder, Tweede Kamer-lid voor de CDA. 91% van de bedrijfsvestigingen in Nederland heeft toegang tot een vaste internetaansluiting van minimaal 30 Mbps. De overige 9% moet het doen met een langzamere internetverbinding. Deze bedrijven zijn voornamelijk in buitengebieden gevestigd, waar snel internet vooralsnog niet beschikbaar is.

Randvoorwaarde voor sterke economie
Mulder noemt internet een belangrijke randvoorwaarde voor een sterke economie. Onduidelijkheden, hoge kosten en ingewikkelde regels zouden de uitrol van snel internet in buitengebieden in de weg staan. “De markt is als eerste aan zet. Als de markt niet levert wat er nodig is, dan is er een mogelijkheid voor een financiële ondersteuning door regionale of lokale overheden. De Europese Commissie heeft in het belang van eindgebruikers in het buitengebied ervoor gezorgd dat relatief laagdrempelig met financiële steun van overheden aangelegd kan worden in gebieden waar helemaal geen snel internet is – de zogenaamde witte gebieden”, stelt Kamp.

“De Europese Commissie legt de grens voor snel internet op dit moment op 30 Mbps. Dat is een duidelijke grens, al is niet iedereen het eens met die grens. Ik heb begrip voor de wens voor nog snellere netwerken en een uniform aanbod in het buitengebied”, aldus Kamp.