Wouter Hoeffnagel - 16 oktober 2015

Duitse privacycommissie dreigt met boetes tot 300.000 euro voor data-uitwisseling met VS

Nu het Safe Harbour verdrag ongeldig is verklaard door het Europese Hof van Justitie gebruiken bedrijven alternatieve wegen om toch data uit te kunnen wisselen met de Verenigde Staten (VS). De privacywaakhond deelstaat Sleewijk-Holstein wil dat deze alternatieve wijzes ook als illegaal worden bestempeld.

Dit schrijft ‘Unabhängige Landeszentrum für Datenschutz’ op haar website. Nadat het Safe Harbour verdrag ongeldig werd verklaard door het Europees Hof van Justitie maakte vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans bekend dat ook via allerlei alternatieve wegen het mogelijk is data te delen met de VS. Als voorbeeld noemde Timmermans het afsluiten van contracten met nationale privacycommissies over de datauitwisseling.

De Duitse privacywaakhond is van mening dat dergelijke contracten onvoldoende basis bieden om data uit te kunnen blijven wisselen met de VS. De commissie wil dat de Amerikanen eerst de wet aanpassen voordat het delen van data kan worden voortgezet. De organisatie waarschuwt dat bedrijven of instanties die data van Europeanen zonder een wettelijke basis opslaan op Amerikaanse servers een boete opgelegd kunnen krijgen van maximaal 300.000 euro.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024