Wouter Hoeffnagel - 14 oktober 2015

Staatssecretaris Dijkhoff noemt samenwerking noodzakelijk voor cybersecurity-aanpak

Voor een succesvolle cybersecurity-aanpak is het noodzakelijk dat publieke en private partijen nationaal en internationaal samenwerken. Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in het vandaag verschenen Cyber Security Beeld Nederland (CSBN). De staatssecretaris gaat hier aandacht voor vragen tijdens het aankomende EU-voorzitterschap van Nederland.

Nederland ICT sluit zich aan bij deze boodschap. De branchevereniging van de ICT-sector benadrukte in het cyber security manifest uit 2012 al het belang van publiek private samenwerking. Sindsdien hebben veel initiatieven in het teken gestaan van deze samenwerking, waaronder een grootschalige oefening van een cyberincident, Cyberdawn, vorig najaar.

Cybercrime en digitale spionage
Het CSBN 2015 laat zien dat veel trends uit eerdere jaren doorzetten. Cybercrime en digitale spionage blijven de grootste bedreigingen vormen voor digitale veiligheid in Nederland. Internationale conflicten, politieke gevoeligheden en geopolitieke ontwikkelingen zijn op deze dreigingen van grote invloed. Met een goede samenwerking tussen overheid en bedrijven kan er snel worden ingehaakt op deze ontwikkelingen.

Dijkhoff schrijft tot slot dat de huidige cybersecurity-aanpak van de overheid in 2016 doorontwikkeld zal worden. Nederland ICT meldt hier net als bij eerdere versies namens de ICT-sector input voor te zullen leveren. Het Cyber Security Beeld Nederland 2015 is hier te downloaden.