Wouter Hoeffnagel - 14 oktober 2015

Publiek nomineert Achmea, Microsoft en minister Plasterk voor Big Brother Awards

Verzekeraar Achmea, IT-gigant Microsoft en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk zijn genomineerd voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards. De award wordt op 28 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam overhandigd aan de gene die de meeste stemmen krijgt.

De Big Brother Awards is een initiatief van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) en bestaan uit twee awards: de Publieksprijs en Expertprijs. De Publieksprijs wordt uitgereikt aan de hand van nominaties die worden ingediend door het publiek, terwijl de Expertprijs wordt uitgereikt van nominaties door wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven. Met de Expertprijs wil BOF zeker stellen dat ook privacyschendingen die minder (media)aandacht krijgen in de spotlight worden gezet. De nominaties voor de Expertprijs worden volgende week bekend gemaakt.

Nominaties
BOF meldt op de website van de Big Brother Awards dat Achmea, Microsoft en minister Plasterk vanwege de volgende redenen zijn genomineerd:

  • Achmea - “Het publiek neemt het de verzekeraar kwalijk dat het solidariteit inruilt voor big data. Door de hoogte van de premie af te laten hangen van de bereidwilligheid van mensen om persoonlijke gegevens uit de huiskamer en de auto door te sturen, wordt prijsdruk toegepast. Het wordt daarmee moeilijker voor mensen om zich tegen deelname te verzetten. Privacy komt de klanten van Achmea duur te staan.”
  • Microsoft - “Het publiek is niet te spreken over de privacyinstellingen van het nieuwe besturingssysteem, Windows 10. In één klap probeert Microsoft haar privacyschendende achterstand ten opzichte van Google en Facebook in te halen. Van getypte en ingesproken tekst tot de inhoud van je adresboek, de websites die je bezoekt, de software die je gebruikt en je locatie. Ook wordt persoonlijke informatie gedeeld met advertentieboeren en app-ontwikkelaars. Dat het voor de gebruiker onduidelijk is om welke gegevens het daarbij precies gaat, maakt dat alleen maar erger.”
  • Ronald Plasterk - “De minister werkt wel aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek daarop. Uit de nominaties blijken grote zorgen over het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken om de geheime diensten de bevoegdheid te geven om communicatie massaal af te luisteren. Het publiek vraagt zich af hoe Plasterk van academicus en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een volwaardig opvolger van ‘Big Brother Opstelten’ is geworden.”

De volledig onderbouwing van de nominaties is hier te vinden. Stemmen op de genomineerden kan tot dinsdag 27 oktober 23:59 uur.