Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2015

IT-manifest moet overheid helpen ICT-projecten te professionaliseren

Het beroepsvereniging voor IT-professionals Ngi-NGN heeft een IT-manifest voor de overheid gelanceerd. Het manifest moet de overheid helpen ICT-projecten te professionaliseren.

“We zijn overtuigd dat er een professionaliseringsslag te maken is in de ICT-projecten van de overheid”, aldus Maarten Emons van Ngi-NGN. “De commissie Elias liet zien dat er per jaar minstens tussen de één en vijf miljard euro verspild wordt in ICT-projecten. Dat is schrijnend en vraagt om maatregelen. We hopen dat het manifest inspireert tot verbetering”, stelt Emons.

Aanbevelingen voor grote projecten
Het manifest is opgesteld met experts van binnen en buiten de overheid. Het document biedt een reeks aanbevelingen voor het inrichten en uitvoeren van grote projecten waarin IT een rol speelt. Ngi-NGN hoopt dat IT-professionals die binnen de overheid ‘onmogelijke’ projecten zien ontstaan naar het document zullen verwijzen en hoopt hierdoor te voorkomen dat nieuwe IT-projecten binnen de overheid mislukken.

In het manifest onderschrijven de informatieprofessionals het belang van informatie en IT. Ze zijn allesbepalend voor de waarde van de bedrijfsvoering en dienstverlening van de overheid. Ngi-NGN hoopt een cultuurverandering te kunnen realiseren bij de overheid. Polderen moet hierbij plaatsmaken voor communicatie waarin professionals elkaar de waarheid kunnen zeggen, ook als dat schuurt. “Vakmanschap wordt boven status of reputatie gesteld. Vakmensen kunnen elkaar namelijk de waarheid zeggen en zullen elkaar aanspreken als dat nodig is. Gedogen, polderen en consensus zoeken zijn een teken van zwakte”, aldus het manifest.

Alles bespreekbaar maken
“Opdrachtgevers van grote projecten waarin IT een belangrijk onderdeel is, durven vaak niet te stoppen met de opdracht en laten zich leiden door andere belangen”, legt Emons uit. “Het is belangrijk dat alles bespreekbaar is in ICT-projecten en er tijdig bijgestuurd kan worden. We hopen dat taboes doorbroken worden met dit manifest.”

Het manifest is te vinden op IT-manifest.nl. Op deze website kunnen IT-professionals de aanbevelingen daarnaast onderschrijven.