Wouter Hoeffnagel - 08 oktober 2015

‘Ongeldig verklaren van Safe Harbour Agreement zorgt voor verschuiving in paradigma’

Het ongeldig verklaren van de Safe Harbour Agreement door het Europees Hof van Justitie zorgt voor een verschuiving in het paradigma. Dit stelt NetApp in een reactie op de uitspraak van het Europees Hof.

Sheila FitzPatrick, WW Data Governance & Privacy Counsel/Chief Privacy Officer: “De uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat de Safe Harbour Agreement tussen de VS en de EU ongeldig is, is een verschuiving in het paradigma. Dit heeft neveneffecten voor Amerikaanse bedrijven die op dit moment afhankelijk zijn van het Safe Harbour systeem als enig nalevingsmechanisme. De EU, en nog belangrijker de afzonderlijke lidstaten, zijn al jaren ontevreden over de Safe Harbour Agreement, hoewel sommige Amerikaanse bedrijven steeds beweerden dat het Hof van Justitie de overeenkomst nooit ongeldig zou verklaren.”

Fundamenteel verschil tussen EU en VS
“De oorzaak van het probleem is het fundamentele verschil tussen de Europese verwachtingen in termen van privacy en het Amerikaanse geloof in de groei van de wereldwijde markt, ondanks het mogelijke negatieve effect op het fundamentele recht van een burger om hun persoonlijke gegevens te beschermen. Dit filosofisch verschil is niet gemakkelijk te overbruggen. Echter, er zijn haalbaar bewezen oplossingen, voor bedrijven die in beide omgevingen werken, om de vereiste normen te bereiken. Dit werd nu door het Europees Hof van Justitie onderstreept.”

“De uitspraak toont ook aan dat de regelgeving voortdurend verandert, en hoe belangrijk het is om de impact en omvang hiervan te begrijpen. Technologie providers kunnen nu laten zien dat ze begrijpen wat bedrijven nodig hebben, door de regels van dataopslag en data-verwerking na te leven en door te voorkomen dat bedrijven juridische in gevaar zouden komen. Technologie providers moeten vertrouwde adviseurs zijn die niet alleen hardware en software leveren, maar ook begrijpen dat de naleving van de privacy van gegevens verder gaat dan het bieden van veiligheid alleen."

Juiste technologische als juridische grondslag hebben
Dr. Dierk Schindler (Head of Legal Field Services EMEA): “Deze nieuwe uitspraak is een duidelijk signaal voor bedrijven om ervoor te zorgen dat ze zowel de juiste technologische als juridische grondslag hebben. Zij moeten alle stappen onderzoeken en nemen die nodig zijn om te voldoen aan de specifieke wetgeving inzake gegevensbescherming in de landen waarin zij actief zijn. De privacy van gegevens als een bijzaak zien is geen optie meer. Het moet vanaf het begin worden ingebouwd bij het betreden van de markt. Na de uitspraak van het Hof van Justitie zullen medewerkers, klanten en partners nog nauwer bekijken of het bedrijf waarmee ze een partnerschap aangaan de bescherming van persoonsgegevens en het respect voor het fundamentele recht van een individu op privacy even hoog inschatten als innovatie rond hun product of diensten.”

“De uitspraak onderstreept ook dat effectieve data privacy programma's en data management een must zijn voor alle organisaties die zich bezighouden met persoonlijke gegevens. Of deze gegevens worden opgeslagen in hun gebouwen of met een externe Cloud provider, organisaties moeten hun klanten, partners en werknemers geruststellen dat alle gegevens worden verzameld, verwerkt, gedeeld, opgeslagen, overgedragen en beveiligd in overeenstemming met de toepasselijke data privacy wetgeving. En dat deze data alleen gebruikt worden op een vooraf overeengekomen, legitieme en legale manier. Commercieel succes wordt grotendeels bepaald door het vertrouwen van de consument en inbreuken of niet-geautoriseerde toegang of gebruik van persoonsgegevens kan de ondergang beteken voor een bedrijf. Echter, de bescherming van gegevens, indien het op een correcte wijze gedaan wordt, creëert ook een belangrijke kans om zich als bedrijf te differentiëren.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024